Žiadna vláda nezvyšovala minimálnu mzdu tak dôsledne a razantne

Zvyšovanie minimálnej mzdy, a tým aj minimálnych mzdových taríf, dosiahnutie dohody o zvýšení platov zamestnancov v štátnych a verejných službách, sprísnenie kritérií pre agentúry dočasného zamestnávania považuje premiér Róbert Fico za kľúčové oblasti, ktoré sa vláde SR podarilo dojednať na tripartite v rámci sociálneho dialógu s odbormi a zamestnávateľmi.
„Žiadna vláda nezvyšovala minimálnu mzdu tak dôsledne a razantne. Odmietame tvrdenia, že rast minimálnej mzdy ohrozuje slovenské hospodárstvo. Odmietame obvinenia, že aktuálne nastavenie minimálnej mzdy nerešpektuje ekonomickú realitu. Najnovšie porovnania OECD, zverejnené práve v správe tejto významnej organizácie, jasne dokazujú, že na Slovensku je tempo medziročného rastu produktivity práce výrazne vyššie ako tempo medziročného rastu mzdových nákladov,“ vyhlásil dnes Fico na Sneme Konfederácie odborových zväzov (KOZ) v Bratislave.
Preto podľa neho nie sú pravdivé tvrdenia o tom, že podniky si nemôžu dovoliť zvýšenie minimálnych platov. Vláda podľa Fica odmieta rešpektovať systém, „v ktorom si poctivo pracujúci ľudia nedokážu zarobiť na dôstojné živobytie“.
Pripomenul, že v pondelok (24. 11.) sa úspešne ukončilo vyjednávanie o vyšších kolektívnych zmluvách pre štátnu a verejnú službu. „Nejde o platy zlých byrokratov, ale o mzdy učiteľov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov, vychovávateľov a opatrovateľov opustených detí a bezvládnych ľudí. Ide o záchranárov a ďalších ľudí pracujúcich každý deň v teréne, a nie v teple pohodlných kancelárií. Ľuďom, ktorí majú nízke zárobky, zvýšime mzdy nad úroveň očakávanej inflácie,“ vyhlásil premiér pred odborármi, keďže podľa jeho slov sa bremeno konsolidácie nemôže preniesť len na zamestnancov.
Pripomenul tiež, že vláde spoločne s odbormi sa podarilo zaviesť súbeh dávky v hmotnej núdzi so mzdou.
„Človek, ktorý si po roku evidencie na úrade práce nájde prácu a nezarobí viac ako dvojnásobok minimálnej mzdy, dostane ešte šesť mesiacov 126 eur k platu a ďalšieho pol roka ešte 63 eur.“ V kombinácii so zvýšením minimálnej mzdy, s prijatím rozhodnutia o zvýšení platov, dnešné rokovanie o znížení zdravotných odvodov na pôde parlamentu podľa premiéra „by malo mať pozitívny efekt na výplatných páskach“. Pripomenul tiež, že na Slovensku je inflácia na nulovej úrovni. „To umožní vláde byť mimoriadne aktívna aj v oblasti cenovej politiky, v oblasti cien energií a plynu,“ avizoval premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy