Pre zlacnenie ropy môže ruský rozpočet prísť o 500 mld. rubľov

Ak sa cena ropy nezmení a rubeľ zostane slabý, podľa ruského ministra financií Antona Siluanova by Rusko mohlo v oblasti rozpočtových príjmov v roku 2015 stratiť okolo 500 mld. rubľov, šéf firmy Rosnefť Igor Sečin sa však vyjadril, že jeho krajina ťažbu nezníži, hoci by ropa zlacnela na 60 USD za barel

Rusko predpokladá, že priemerná cena ropy v strednodobom a možno aj dlhodobom horizonte bude približne 80 až 90 USD za barel. Povedal to v stredu ruský minister financií Anton Siluanov. Moskva potrebuje cenu ropy na úrovni 100 USD za barel, aby krajina mala v rokoch 2015 až 2017 vyrovnaný štátny rozpočet.

Cena ropy Brent však od júna klesla o zhruba 30 % a v stredu sa nachádzala na úrovni približne 78 USD za barel. „Sme v novom prostredí, takže náš rozpočet a ekonomické plány by mali vychádzať z tohto nového prostredia, ktoré sa podľa nášho názoru v najbližšom období nezmení,“ povedal Siluanov v hornej komore ruského parlamentu.

Ak sa cena ropy nezmení a rubeľ zostane slabý, podľa Siluanova by Rusko mohlo v oblasti rozpočtových príjmov v roku 2015 stratiť okolo 500 mld. rubľov (RUB). Ak sa k tomu priráta slabší hospodársky rast, celkový výpadok príjmov by mohol byť až 1 bil. RUB, dodal ruský minister financií. Utorkové rokovania za účasti Saudskej Arábie a Venezuely, čiže členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), a Ruska a Mexika, ktoré nie sú členmi tohto kartelu, však neviedli k dohode, ako riešiť rastúci prebytok ropy na trhu. Šéf ruskej štátnej ropnej firmy Rosnefť Igor Sečin prišiel s prekvapujúcim postojom, že jeho krajina ťažbu nezníži, hoci ropa zlacnie na 60 USD za barel.

Saudská Arábia, ktorá je lídrom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, v stredu signalizovala, že na tohtotýždňovom stretnutí kartelu pravdepodobne nebude presadzovať významnú zmenu v ťažbe ropy. Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi vyslovil očakávanie, že trh s ropou sa nakoniec sám stabilizuje. Niektorí saudskoarabskí predstavitelia v uplynulých mesiacoch uviedli, že Rijád je pripravený prečkať aj dlhšie obdobie s nízkymi cenami ropy, a to prípadne aj na úrovni 70 USD za barel.

(1 EUR = 1,2424 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy