Na poisťovne môžu negatívne vplývať nízke úrokové sadzby

Pre poisťovne je čoraz náročnejšie dosahovať garantovaný výnos dohodnutý v poistných zmluvách v minulých rokoch

Vývoj v sektore poisťovní môže negatívne ovplyvniť pretrvávajúce prostredie nízkych úrokových sadzieb. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS) v správe o finančnej stabilite k novembru 2014, aj keď sa technická úroková miera postupne znížila už na úroveň 1,9 %, pre poisťovne je čoraz náročnejšie dosahovať garantovaný výnos dohodnutý v poistných zmluvách v minulých rokoch. V tomto sektore navyše pre pretrvávajúcu vysokú konkurenciu v poistení áut sú poisťovne vystavené znižovaniu príjmov pri nezmenených nákladoch.

Podobne, ako bolo uvedené v minulých správach o finančnej stabilite, v poistení motorových vozidiel možno podľa centrálnej banky pozorovať sústavný pokles technického aj zaslúženého poistného prakticky od roku 2005 pre povinné zmluvné poistenie (PZP) a od roku 2008 aj v havarijnom poistení. Zároveň sa zvyšuje počet poistných zmlúv. Výsledkom je podľa centrálnej banky medziročný pokles priemerného poistného od roku 2007 o 8 % v PZP a o 6 % v havarijnom poistení. Priemerná cena PZP k júnu 2014 predstavovala 114 eur a v havarijnom poistení to bolo 398 eur.

Okrem poklesu priemernej výšky priemerného poistného rastú náklady na poistné plnenia. Môže to podľa centrálnej banky súvisieť s domácim spotrebiteľským správaním. Vývoj indexu cien motorových vozidiel v spotrebnom koši slovenských domácností vykazuje pokles, čo sa do istej miery prenáša aj na výšku poistného. Naopak, index cien náhradných dielov a príslušenstva stagnuje. Je však podľa NBS potrebné si uvedomiť limitovanú výpovednú hodnotu týchto indexov. Najmä prvý z nich je podľa banky skreslený cenami použitých áut, ktoré len minimálne ovplyvňujú výšku poistného.

Súvisiace články

Aktuálne správy