Niektorí členovia OPEC chcú podľa Iránu zakročiť proti poklesu cien ropy

Niektorí členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sú presvedčí, že prišiel čas zakročiť a brániť podiel ropného kartelu na svetovom trhu, kde čelí stále väčšiemu tlaku štátov, ktoré nie sú členmi OPEC. Uviedol to dnes pre agentúru Reuters iránsky minister ropného priemyslu Bížan Zanganeh, ktorý ale dodal, že to nie je názor Iránu.
Členovia OPEC sa v týchto dňoch schádzajú vo Viedni, kde ich vo štvrtok 27. novembra čakajú rokovania o ťažobných kvótach a ďalšom postupe v súvislosti s klesajúcimi cenami ropy, ktoré majú negatívny vplyv na výkony ich ekonomík.
Improvizované utorkové (25.11.) rokovania medzi Saudskou Arábiou, Venezuelou, teda dvoma členmi OPEC, s Mexikom a Ruskom, ktorí nie sú v OPEC, o spoločnej akcii na zastavenie ďalšieho pádu cien ropy nepriniesli žiadny výsledok.
Saudská Arábia dnes naznačila, že pravdepodobne nebude tlačiť na zmeny v súčasnej ťažobnej politike, keďže Rusko odmietlo s OPEC spolupracovať na akomkoľvek znížení produkcie.
Arabská krajina očakáva, že „trh s ropou sa časom stabilizuje“, ale nekomentovala stretnutie s Ruskom.
Blížiace sa rokovania OPEC tak budú pár rokov po kríze zase v centre pozornosti obchodníkov na trhu aj médií. Ceny ropy sa totiž od júna prepadli už o 30 % a pohybujú sa pod hranicou 79 USD (63,59 eura) za barel (1 barel = 159 litrov). Dôvodom je rozmach ťažby z bridlíc v USA a spomaľovanie globálnej ekonomiky. Spojené štáty dovážajú čoraz menej ropy zo zahraničia a Saudská Arábia, jeden z najväčších svetových producentov, v snahe neprísť o podiel na americkom trhu radšej znížila ceny ropy pre USA.
Spomedzi 12 členov OPEC zatiaľ len Venezuela a Irak žiadajú zníženie ťažby, aby podporili rast cien ropy na trhoch.
Rusko, ktoré nie je členom OPEC, bude tiež prítomné na rokovaniach. Ropný kartel však zaskočil postoj šéfa ruskej spoločnosti Rosnefť Igora Sečina, ktorý po improvizovanom stretnutí so zástupcami Saudskej Arábie, Venezuely a Mexika vyhlásil, že Rusko nezníži produkciu ani potom, keď cena ropy padne pod hranicu 60 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy