Nálada talianskych spotrebiteľov sa v novembri zhoršila

Index dôvery spotrebiteľov v novembri klesol na 100,2 bodu z októbrovej revidovanej úrovne 101,3 bodu. Talianski spotrebitelia sú pesimistickejší pri hodnotení stavu svojich osobných financií, ale zlepšilo sa ich hodnotenie perspektívy ekonomiky ako celku.

Nálada talianskych spotrebiteľov sa v novembri nečakane zhoršila, čo sa považuje za znak toho, že ekonomická recesia v krajine by mohla pokračovať aj v záverečnom kvartáli roka. Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje taliansky štatistický úrad ISTAT, klesol v novembri na 100,2 bodu z októbrovej revidovanej úrovne 101,3 bodu. Dostal sa tak najnižšie za deväť mesiacov. Nenaplnilo sa očakávanie analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že index stúpne na 101,6 bodu.

Prieskum talianskeho štatistického úradu ukázal, že spotrebitelia sú pesimistickejší pri hodnotení stavu svojich osobných financií, ale zlepšilo sa ich hodnotenie perspektívy ekonomiky ako celku. Podindex odzrkadľujúci názory na ekonomiku ako celok posilnil na 103,9 bodu z októbrových 101,5 bodu. Podindex mapujúci hodnotenie osobných financií však klesol na 99,1 bodu z októbrových 100,7 bodu.

Taliansko, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa nachádza už v tretej recesii za posledných šesť rokov. Talianske hospodárstvo nedosiahlo rast od roku 2011. Smerom nadol ho tlačí hlavne slabý dopyt zo strany spotrebiteľov. Premiér Matteo Renzi, ktorý v tomto roku pre obyvateľov s nízkymi zárobkami znížil daň z príjmu o 80 eur mesačne, zatiaľ nedokázal oživiť ekonomiku a vytvoriť pracovné miesta. S takýmito sľubmi sa pritom úradu pre deviatimi mesiacmi ujal.

Súvisiace články

Aktuálne správy