Prieskum: Každá štvrtá firma v Európe zaplatí faktúry neskoro

, ČTK Foto: SITA

V Európe bola tento rok neskoro splatená takmer štvrtina pohľadávok. Proti vlaňajšku ide o zlepšenie, keď minulý rok nezaplatená faktúra sa objavila až v 29 percentách prípadov. S oneskorenými platbami nemajú problém v Bulharsku, Poľsku, Rumunsku ale aj na Slovensku.

Vyplýva to z prieskumu platobnej morálky, ktorý uskutočnila spoločnosť EOS KSI v 2600 firmách z 12 európskych krajín. Najmenej prípadov oneskorenej platby je v Nemecku, na Slovensku sa s platením oneskorí 24 percent firiem.

"V porovnaní s rokom 2013 sa situácia vo väčšine štátov Európy zlepšila, rádovo o niekoľko percent. Napriek tomu sa s neskoro zaplatenými faktúrami stretáva takmer každá štvrtá firma, a to je stále vysoké číslo," uviedol konateľ EOS KSI Vladimír Vachel. Výnimkou zo zlepšujúcou sa platobnou  morálkou je Bulharsko, ktoré si medziročne pohoršilo o tri percentá. Dostáva sa tak  na čelo rebríčka krajín v podiele neskoro zaplatených pohľadávok.

Najsvedomitejší sú obchodní partneri v Nemecku. Tamojšie firmy sa medziročne zlepšili o 11 percent, nedobytné pohľadávky tvoria len jediné percento. Rovnaký podiel neskoro zaplatených záväzkov ako vlani evidujú tento rok firmy v Rusku, a to aj napriek politickým udalostiam posledných niekoľkých mesiacov.

Ďalším problémom, s ktorým sa firmy stretávajú, je príliš dlhá doba splatnosti pohľadávok. V Európe zaplatí firma faktúru v priemere 36 dní po splatnosti. Najmarkantnejšie priemer prekračuje Španielsko, kde sa veritelia dočkajú splatenia až 53 dní po skončení lehoty.

EOS KSI, ktoré sa špecializuje na finančné služby a vymáhanie pohľadávok, uskutočnila prieskum v Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku, Belgicku, Rusku, Poľsku, Španielsku, Rumunsku, Grécku, Bulharsku, Maďarsku a na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy