Veľký sľub Európskej komisie: Vianoce prišli o mesiac skôr

, ČTK;TASR Foto: SITA

Peniaze by mohli byť dostupné počas prvej polovice roka 2015. Prioritu by mali mať projekty týkajúce sa medzinárodnej dopravy, energetiky a dátových sietí, malých firiem a podnikov, ktoré zamestnávajú mladých.

Európska komisia sa dohodla na vytvorení nového fondu s kapitálom v objeme 21 miliárd eur. Dúfa, že peniaze z neho dokážu v najbližších troch rokoch odblokovať zhruba 300 miliárd eur v súkromných investíciách, čo by malo pomôcť zvýšiť zamestnanosť, napísala agentúra Reuters.

Práve investičný balík v objeme 300 miliárd eur je jedným z najčastejšie spomínaných sľubov novej komisie. O podrobnostiach sa ale doteraz príliš nevedelo. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburg oznámil prijatie finančného proinvestičného balíka na oživenie európskej ekonomiky v hodnote 315 miliárd eur.
"Európa je späť v hre," uviedol Juncker počas predstavenia tohto balíka pred europoslancami. A s odkazom na miliardy, ktoré sú v hre, dodal, že "Vianoce prišli o mesiac skôr".

Šestnásť miliárd eur v novom Európskom fonde pre strategické investície (EFSI) bude vo forme záruky od Európskej únie. Zhruba polovicu tejto sumy budú tvoriť existujúce rozpočtové zdroje, napísala agentúra AFP. Európska investičná banka, ktorú vlastnia členské štáty EÚ a ktorá má aktíva v objeme zhruba pol bilióna eur, do nového fondu prispeje ďalšími piatimi miliardami eur.

Európski činitelia odhadujú, že 21 miliárd eur vo fonde EFSI umožní Európskej investičnej banke a jej dcérske spoločnosti, Európskemu investičnému fondu (EIF), zvýšiť objem finančných prostriedkov do projektov počas troch rokov až trikrát, teda o 63 miliárd eur. To by vraj obratom mohlo priniesť až päťkrát viac prostriedkov od iných investorov.

Komisia vo výpočtoch pracuje s "multiplikátorom", teda násobiteľom počiatočnej sumy 21 miliárd eur. Tento koeficient má hodnotu 15, čo dá vo výsledku sumu 315 miliárd eur. Činitelia tvrdia, že tento multiplikátor je realistický, a poukazujú na údaje z minulých prípadov zvyšovania kapitálu, kde EIB pracovala s hodnotou 18, napísala agentúra Reuters.

EK odhaduje, že investičný plán by v najbližších troch rokoch mohol vytvoriť milión až 1,3 milióna nových pracovných miest.

Podľa Junckera ide o ambiciózny, ale realistický plán. Postup komisie však vopred vyvolával aj kritické hlasy, ktoré hovorili o tom, že investičný balík nebude obsahovať "nové" peniaze, len premenuje tie už jestvujúce. To sa čiastočne potvrdzuje, pretože do EFSI pôjde napríklad 2,7 miliardy eur z fungujúceho vedeckého programu Horizont 2020 alebo 3,3 miliardy z fondu pre prepojenie Európy Connecting Europe Facility (CEF).

"Toto je najväčšia snaha o mobilizovanie európskeho rozpočtu k odštartovaniu investícií, bez toho aby došlo k zmene pravidiel, v nedávnej európskej histórii," vyhlásil Juncker. "Nemáme tlačiareň na peniaze. Budeme musieť peniaze pritiahnuť a prinútiť ich, aby pre nás pracovali," dodal.

Podľa údajov Európskej komisie tento plán je postavený na troch hlavných pilieroch. EÚ chce vytvoriť nový Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý za pomoci a záruky verejných zdrojov chce podľa Junckerových slov mobilizovať dodatočné investície v hodnote najmenej 315 miliárd eur v priebehu najbližších troch rokov (2015-2017). Ďalším krokom bude vytvorenie vierohodného zásobníka projektov v kombinácii s podporným programom na správne nasmerovanie investícií čiže použitie investičných zdrojov tam, kde budú najviac potrebné. Posledným krokom je ambiciózny plán pretvorenia Európy na atraktívnejší priestor pre investície a odstránenie právnych prekážok, ktoré bránia väčšiemu toku investícií.

"Nastavíme správny systém, ktorý bude využívať dostupné verejné financie na vytvorenie páky pre dodatočný kapitál, ktorý by inak nebol vôbec mobilizovaný," vyhlásil Juncker. "Každé uvoľnené verejné euro môže generovať ďalšie investície, ku ktorým by inak nedošlo. A pomôže vytvárať pracovné miesta," dodal. Z európskeho rozpočtu na plán bude vyšetrené 16 miliárd eur a Európska investičná banka dodá 5 miliárd eur. "S 21miliardovou rezervou môže EIB poskytnúť úvery vo výške 63 miliárd eur. To znamená 63 miliárd eur čerstvého financovania, ktoré sme práve vstrekli do ekonomiky," povedal Juncker.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy