EK sa dohodla na založení investičného fondu

Európsky fond pre strategické investície (EFSI) v stredu v Európskom parlamente predstaví šéf EK Jean-Claude Juncker. Bude mať kapacitu 21 mld. eur, no mal by odblokovať ďalšie súkromné investície.

BRUSEL/ŠTRASBURG 26. novembra (SITA, Reuters) – Európska komisia (EK) v utorok odsúhlasila založenie nového fondu na podporu investícií s kapitálom vo výške 21 mld. eur. Komisia dúfa, že tieto prostriedky by mohli odblokovať prevažne súkromné investície v hodnote približne 300 mld. eur počas nasledujúcich troch rokov. Vzniknúť by mohlo milión až 1,3 mil. pracovných miest. V EÚ je 25 mil. nezamestnaných ľudí. Európsky fond pre strategické investície (EFSI) v stredu v Európskom parlamente predstaví šéf EK Jean-Claude Juncker. Ten pred nástupom do svojej funkcie prisľúbil, že zoženie 300 mld. eur na infraštruktúrne projekty, čím chce obnoviť hospodársky rast.

Finančné trhy tento krok privítali, keďže sa objavujú vyhliadky na kapitálovú injekciu v čase, keď väčšina krajín EÚ škrtá výdavky, aby znížila dlh. EK odhaduje, že fond by mohol zvýšiť hospodársky rast o jeden percentuálny bod v každom z nasledujúcich troch rokov.

Peniaze by mali byť dostupné od polovice budúceho roka, prioritou budú projekty v oblasti medzinárodnej prepravy, energie a dátových sietí. Prednosť budú mať malé firmy a spoločnosti, ktoré zamestnávajú mladých ľudí. O pridelení peňazí z EFSI pre jednotlivé projekty nebudú rozhodovať vlády, ale technická skupina na základe expertíz, ktoré bude poskytovať Európska investičná banka (EIB).

Súvisiace články

Aktuálne správy