Rokovanie o novele obstarávania je v skrátenom konaní

Cieľom novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá je reakciou na kauzu predraženého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu, je podľa vlády znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky

Poslanci Národnej rady SR rokujú o vládnom návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní v skrátenom konaní. Rozhodli o tom poslanci Smeru a následne sa začalo rokovanie o tomto bode v prvom čítaní. Cieľom novely verejného obstarávania, ktorá je reakciou na kauzu predraženého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu, je podľa vlády znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky.

„Na verejných obstarávaniach sa budú môcť zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou,“ zdôvodnil návrh minister spravodlivosti Tomáš Borec. „Týmito opatreniami sa umožní účinnejšia kontrola a adresnosť finančných prostriedkov, ktoré štát rozdeľuje príjemcom zákaziek z verejných zdrojov. Neprijatím vládneho návrhu zákona v skrátenom konaní by hrozili štátu značné hospodárske škody,“ dodal. Borec povedal, že je to téma, ktorú treba riešiť rýchlo.

O verejné zákazky sa nebudú môcť uchádzať firmy so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby v nich majú účasť 10 % a viac, ani firmy, v ktorých majú uvedený podiel fyzické osoby s bydliskom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať takúto účasť. Prístup k verejnému obstarávaniu budú mať zakázaný aj firmy, v ktorých majú verejní funkcionári, vrátane členov vlády a poslancov, podiel 10 % a viac. Novela po schválení v parlamente bude účinná 1. januára 2015.

Opoziční poslanci spochybňovali dôvody vlády na skrátené konanie o novele verejného obstarávania. „Podmienky na skrátené legislatívne konanie v tomto prípade naplnené nie sú,“ vyhlásil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Skrátené konanie má podľa neho dve riziká, a to zníženú verejnú pozornosť a schopnosť vyhodnotiť kvalitu a prínos návrhov. „Je to ideálne na robenie politických gest, ktoré sú síce marketingovo zaujímavé, ale pri hlbšej a bližšej pozornosti by sa rozsýpali,“ uviedol Beblavý. Otázku riešenia schránkových firiem označil za jednu z najkomplikovanejších.

Beblavý vyčítal vládnej novele zákona nedokonalosť, pretože neobsahuje štyri základné kritériá, ktoré sú podľa neho potrebné, ak má mať novela zmysel. „Musí odkrývať toho, kto zo schránkovej firmy skutočne profituje, tzv. konečného užívateľa, nielen formálneho majiteľa. Musí riešiť narábanie s verejnými prostriedkami v rôznych formách, nielen verejné obstarávanie,“ upozornil Beblavý. Za dôležitú pri verejnom obstarávaní považuje aj verejnú kontrolu a vymáhateľnosť. Beblavý preto žiadal aspoň dva týždne na dopracovanie obsahu novely.

Súvisiace články

Aktuálne správy