San Leon Energy chce pokračovať v prieskume bridlicového plynu v Poľsku

Ropná a plynárenská spoločnosť San Leon Energy sa rozhodla predĺžiť licenciu na prieskum ložísk bridlicového plynu v severnom Poľsku. Po viacerých negatívnych informáciách z tejto oblasti je to jedna z dobrých správ pre Poľsko, ktoré dúfa, že bridlicový plyn by mu mohol do budúcnosti pomôcť znížiť závislosť od dovozu energií z Ruska. Informovala o tom agentúra AP.
Výkonný riaditeľ firmy Pawel Chalupka pre AP povedal, že výsledky z troch vertikálnych vrtov spoločnosti pri pobreží Baltického mora presvedčili firmu, aby v prieskumoch pokračovala. Rozhodnutie je dobrou správou pre tento sektor v Poľsku, kde po prvotnom prudkom záujme sa viaceré veľké spoločnosti rozhodli trh opustiť, keď ich prieskumné vrty nepriniesli očakávané výsledky.
Ešte v roku 2012 opustil z týchto dôvodov poľský trh americký ropný koncern Exxon Mobil. Následne ukončili práce na prieskumoch aj spoločnosti Talisman Energy a Marathon Oil. Tie trh opustili v máji 2013 a pred 10 mesiacmi ich nasledovala talianska spoločnosť Eni. Rovnako britská spoločnosť 3Legs Resources, ktorá ako prvá zahraničná firma pred siedmimi rokmi získala v Poľsku príslušnú licenciu, v septembri uviedla, že pre slabé výsledky v oblasti na severovýchode krajiny z poľského trhu odchádza.
San Leon vykazuje zatiaľ najlepšie výsledky spomedzi prieskumných firiem v Poľsku, no aj táto spoločnosť uviedla, že musí ešte počkať, či bude možná komerčná ťažba. „V tejto oblasti je nevyhnutné byť trpezlivý,“ povedal Chalupka na okraj Svetovej konferencie o bridlicovom plyne vo Varšave.
Poľsko zatiaľ stále zostáva európskym lídrom v oblasti prieskumu ložísk bridlicového plynu. S cieľom opäť prilákať ďalších hráčov Varšava zjednodušila licenčné procedúry. Príslušný zákon vstúpi do platnosti od budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy