Americká ekonomika v treťom kvartáli posilnila o 3,9 %

Vyplýva to z revidovaných údajov, ktoré v utorok zverejnilo tamojšie ministerstvo obchodu. To pôvodne počítalo s hospodárskym rastom na úrovni 3,5 %.

Ekonomický rast amerického hospodárstva bol v treťom kvartáli tohto roka väčší, ako sa pôvodne predpokladalo. Poukazuje to na posilnenie základov, ktoré by mali podporiť tamojšie hospodárstvo do konca roka 2014. Ministerstvo obchodu USA v utorok revidovalo smerom nahor svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na 3,9 %. Podľa údajov z minulého mesiaca vzrástlo v treťom štvrťroku americké hospodárstvo medziročne o 3,5 %. Revízia rastu americkej ekonomiky za júl až august prekonala očakávania ekonómov, ktorí prognózovali, že rast spomalí na 3,3 %.

Tamojšie hospodárstvo sa v predchádzajúcom štvrťroku zväčšilo o 4,6 %. Ide o najväčší rast amerického hospodárstva v období dvoch po sebe nasledujúcich kvartálov od druhej polovice roka 2003.

Pozitívne tempo hospodárskeho rastu by mohlo podporiť očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) by mohol začať zvyšovať úrokové sadzby v polovici budúceho roka. Banka udržiava úrokové sadzby na nízkej úrovni od roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy