Ukrajina takmer rozpredala zásoby zlata, Rusko ďalej nakupuje

, The Economic Times;zerohedge Foto: SITA

Ukrajina zmietaná vojnou takmer rozpredala svoje zlaté rezervy zatiaľ čo Rusko ich posilňuje. V októbri mala ukrajinská národná banka zlata opäť menej, iba 26 ton, ruské zásoby naďalej rástli na necelých 1200 ton, cituje Reuters informácie Medzinárodného menového fondu.

Vojna na východe krajiny núti ukrajinskú národnú banku k pokračujúcemu predávaniu zlata. V októbri rezervy zlata dosiahli nové minimá, 26 ton, o 14 menej ako v septembri. Ukrajinská hrivna klesla tento rok o 83 percent v pomere k doláru a oslabený štát sa tak priblížil k nulovej hodnote rezerv, vyplýva z informácií MMF.

Problémy s nedostatkom cenného kovu ale netrápi v súčasnosti najväčšieho ukrajinského nepriateľa Rusko. To aj naďalej zlato nakupuje, v októbri rezervy posilnilo o necelých 19 ton na celkových 1 168. Rusko už siedmy mesiac po sebe rezervy zvyšuje, za viac ako rok to je v krajine najdlhšie obdobie rastu hmotných rezerv zlata, čo v rebríčku krajín znamená piate najväčšie zásoby na svete.

Ukrajina sa na okraji bankrotu ocitla po bezmála rok trvajúcej kríze s rezervovanými vzťahmi s proruskými separatistami na východe krajiny. Je závislá na zahraničných pôžičkách a dlhuje aj znepriatelenému Rusku za zemný plyn. Ukrajinská centrálna banka už takmer vyčerpala zásoby valút. Ak bude Ukrajina zlato aj naďalej predávať, cena zlata môžu opäť klesnúť, varuje The Economic Times.

V ostatnom čase došlo k výraznej volatilite na globálnych menových trhoch v súvislosti s posilňovaním amerického dolára voči ostatným svetovým menám. Z tohto dôvodu, Národná banka Ukrajiny rozhodla znížiť podiel zlata v devízových rezerv na 8 %. Takže Ukrajinská centrálna banka sa rozhodla zameniť svoje zlato za doláre v čase, keď dolár posilňuje na úrovne, aké tu už roky neboli. Kto potom tvrdí, že centrálni bankári sú zlí obchodníci? A zatiaľ čo osude švajčiarskeho zlata sa rozhoduje v referende, obyvatelia Ukrajiny sa môžu len spýtať: kam zmizlo naše zlato? Odpoveď poznáme, zásoby boli "optimalizované"…

Súvisiace články

Aktuálne správy