Kim Dotcom je oficiálne na dne: Už nemám na kaucie, čaká ma väzenie

, businessinsider Foto: SITA

Nemecký podnikateľ Kim Dotcom priznal, že mu došli peniaze po tom, čo bol nútený vyplatiť viac ako 10 miliónov dolárov. Toľko ho zatiaľ stáli súdne trovy.

V rozhovore cez Skype na konferencii Digital v Londýne, Dotcom vysvetlil, že jeho trojročný právny boj by sa už mohol chýliť ku koncu. "Môj právny tím odstúpil, lebo mi došli peniaze," povedal Dotcom. "Na svoju obhajobu som minul 10 miliónov dolárov. Boli to všetky moje zdroje."

Dotcom bol zatknutý v roku 2012 po dramatickom policajnej razii v jeho zámku na Novom Zélande. Tamojšia vláda spolupracovala s orgánmi chrániacimi autorské práva v USA, aby podnikateľa obvinili z napomáhania porušovania autorských práv pirátmi. Dotcom prevádzkoval stránky pre zdieľanie súborov Megaupload. Dotcom tvrdil, že by to mohol byť jeho posledný verejný rozhovor, pretože sa domnieva, že vláda Nového Zélandu mu zatrhne prepustenie na kauciu kvôli nedostatku finančných prostriedkov. "Ja som jednoduchý cieľ, pretože som známy svojim okázalým životným štýlom. Je ťažké nebyť na očiach, ak máte evidenčné značky ako "Boh" alebo "Zhulený". Navyše, ja som Nemec, a Hollywood miluje nemeckých bondovských darebákov."

Keď bol na vrchole, Mega patrila k najväčším stránkam na internete. Generovala viac ako 4 % z celosvetovej internetovej prevádzky, bolo to miesto pre zdieľanie súborov s 50 miliónmi unikátnych návštevníkov denne. Stránku začali akceptovať aj reklamné agentúry, začali sa tu objavovať reklamné kampane s veľkými menami v zábavnom priemysle.

Polícia ale obvinila Dotcoma z umožňovania on-line pirátstva. Pribudlo aj obvinenie z vydierania, sprisahanie s cieľom porušiť autorské práva a pranie špinavých peňazí. Dotcom vždy popieral tieto obvinenia proti nemu. "Megaupload umožnil klientom 100 % sťahovanie a dal hollywoodskym štúdiám priamy prístup. Bol to rovnaký príbeh ako s Irakom a ničením zbraní. Americká vláda zneužila svoju moc, to už nemá s etikou nič spoločné. Ja som už stratil vieru v právo. Je to proste tak, že kto platí, ten aj vyhrá", dodal k svojmu príbehu Dotcom.

Presne rok po tom, čo polícia vypla Megaupload, Dotcom sa rozhodol spustiť nový web pre zdieľanie súborov pod názvom Mega. Táto nová stránka už ponúkala silné šifrovanie, inzerovala sa ako bezpečné miesto pre ukladanie súborov, bez dosahu vládnej špionáže. Mega sa zlúčila so spoločnosťou kótovanou na novozélandskej burze. V súčasnosti by mala mať hodnotu 210 miliónov dolárov. Ale Dotcom vo svojom videorozhovore uistil publikum konferencie Digital, že už nemá majetkový podiel v Mega. Všetko prepísal na svoju ženu, s ktorou už ale nežije.

Nedávna správa z New Zealand Herald tvrdí, že Dotcom žije sám v obrovskom dome izolovaný od návštev zvonka. Dotcom ale túto informáciu poprel. "Píšu o mne, že som osamelý muž. Že žijem sám vo svojom sídle. Ale pravda je taká, že moje deti žijú so mnou. Hrám sa s nimi každý deň a robia mi radosť. Som šťastný človek, keby tam so mnou neboli, bolo by to oveľa ponurejšie."

Teraz sa pripravuje na to, že sa bude musieť vrátiť do väzenia hneď, ako mu dôjdu peniaze. Dotcom naznačil návštevníkom konferencie, že to môže byť jeho posledný rozhovor. "Keď sa budem musieť vrátiť do väzenia, pošlite mi pohľadnice… Pohľadnice s fotografiami kočiek."

Súvisiace články

Aktuálne správy