Poľský maloobchod v októbri posilnil

Maloobchodné tržby v krajine minulý mesiac nominálne posilnili o 2,3 % a po úprave o vplyv poklesu cien spotrebných tovarov sa zväčšili o 3,7 %

Tržby poľského maloobchodu v októbri nominálne posilnili o 2,3 % po septembrovom raste o 1,6 %. Po úprave o vplyv poklesu cien spotrebných tovarov sa poľské októbrové maloobchodné tržby zväčšili o 3,7 %, čo bolo ich najvýraznejšie posilnenie od mája tohto roka. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny. „Jasne je viditeľné, že súkromná spotreba, ktorá je hlavným motorom ekonomického rastu, je silná a v nadchádzajúcich mesiacoch by mala opäť posilniť,“ povedal Mateusz Sutowicz, analytik Millennium Bank. „Tieto údaje podporujú našu prognózu, ktorá ráta so stabilnými úrokovými sadzbami,“ dodal.

Poľsko minulý mesiac zredukovalo úrokové sadzby na rekordné minimum, aby čelilo najvýraznejšiemu poklesu spotrebiteľských cien za viac ako tri desaťročia. Ceny smerom nadol posunuli hlavne lacnejšie energie a potraviny. Klesajúce ceny však znamenajú, že obyvateľom krajiny zostáva viac peňazí a to podporuje dopyt. Mzdy zamestnancov v Poľsku totiž stúpajú.

Poľský štatistický úrad v utorok zároveň informoval, že nezamestnanosť v krajine v októbri klesla na päťročné minimum 11,3 % zo septembrových 11,5 %. Považuje sa to za prejav sily domáceho dopytu. Počet nezamestnaných sa oproti septembru znížil o 37 100. „Je viditeľné, že ekonomika potrebuje zamestnancov,“ uviedol námestník ministra práce Jacek Mecina.

Súvisiace články

Aktuálne správy