Najväčšia banka v eurozóne, Banco Santander, bude mať nového riaditeľa

Španielska Banco Santander, ktorá je z hľadiska aktív najväčšou bankou v eurozóne, bude mať nového generálneho riaditeľa. Stane sa ním José Antonio Álvarez, ktorý 1. januára 2015 vystrieda Javiera Marina. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Rozhodnutie o novom riaditeľovi padlo len mesiac po tom, ako sa na čelo správnej rady Banco Santander postavila Ana Botinová, po smrti svojho otca a zakladateľa banky Emilia Botina.

Álvarez bol doteraz finančným riaditeľom Banco Santander. Jeho vymenovanie za nového šéfa vnímajú odborníci veľmi pozitívne. Svedčí o tom rast akcií banky po zverejnení tejto správy. Do 11.25 SEČ sa ich hodnota zvýšila o 1,7 % na 7,21 eur za akciu.

Banka v utorok predstavila aj niektoré ďalšie zmeny vo vedení. "Ana Botínová začína veciam dávať svoju vlastnú pečať," povedal podľa agentúry Reuters analytik Daragh Quinn zo spoločnosti Nomura. Personálne zmeny nadobudnú platnosť 1. januára.

Botínová pred smrťou svojho otca riadila britskú divíziu Santanderu. Teraz musí presvedčiť investorov, že vedenie Santanderu dokáže udržať poprednú pozíciu banky v eurozóne, expandovať na nových trhoch, napríklad v Spojených štátoch a východnej Európe, a zlepšiť stav domácich aktivít zasiahnutých hospodárskym útlmom.

Banco Santander dosahuje dobré výsledky napriek problémom so zlými úvermi, s ktorými zápasia španielke finančné ústavy. Napríklad čistý zisk Banco Santander v 3. kvartáli vzrástol medziročne o 52 % na 1,61 miliardy eur z 1,06 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí banke predpovedali zisk v priemere 1,53 miliardy eur.
Podľa Botinovej banke k takémuto výsledku pomohli nižšie náklady na absorpciu strát z hypotekárnych úverov v Španielsku a vyššie zisky jej britskej a brazílskej dcéry.
Za prvých deväť mesiacov roka sa čistý zisk Banco Santander zvýšil na 4,36 miliardy eur z vlaňajších 3,31 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy