OECD: Najväčším rizikom rastu svetovej ekonomiky je Eurozóna

, roklen24 Foto: SITA

Eurozóna predstavuje vážne nebezpečenstvo pre celosvetový rast, navyše keď sa globálna ekonomika už začína spomaľovať. OECD hovorí, že sa európska ekonomika zastavila a vysoká nezamestnanosť a deflačné tlaky vyvolávajú tlak na svetový rast.

Zotavenie ekonomiky v eurozóne, ktoré začalo na začiatku roka 2013, vytvára hlavné obavy ekonómov, pretože rast je veľmi slabý, len okolo 0,2 %. Vrásky ekonómom na starom kontinente robí vysoká nezamestnanosť v Grécku a Španielsku, kde je bez práce každý štvrtý človek.

OECD predpokladá, že Európa porastie v roku 2014 o 0,8 %, čo je samozrejme lepšie ako ekonomická recesia, ktorá zasiahla eurozónu v rokoch 2012-13, ale pod priemerom rokov 2002-2011, kedy ekonomika rástla o 1,1 %.

Pre porovnanie, svetová ekonomika by tento rok mala podľa OECD rásť o 3,3 %. OECD vidí iba zanedbateľný rast svetovej ekonomiky v nasledujúcich dvoch rokoch, ale budú prevládať markantné rozdiely medzi jednotlivými ekonomikami, zvýšená rizikovosť a zraniteľnosť.

Motorom svetového rastu budú USA, ktoré by podľa OECD mali tento rok rásť o 2,2 % a na budúci o 3,1 %. Rovnako na tom bude aj  a Čína, tamojšia ekonomika by mala rásť impozantným tempom 7,3 % tento rok a iba mierne spomaliť na 7,1 % v budúcom roku.

Správa OECD prichádza len deň potom, čo firma Markit, ktorá sa zaoberá ekonomickými dátami naznačila, že globálna podnikateľská dôvera klesla na päťročné minimum.

Súvisiace články

Aktuálne správy