Situácia v globálnej ekonomike sa v nasledujúcich dvoch rokoch zlepší

Situácia v globálnej ekonomike sa v nasledujúcich dvoch rokoch postupne zlepší, ale výkon japonského hospodárstva stúpne o niečo menej, ako odborníci pôvodne odhadovali. Eurozóna bude bojovať so stagnáciou a hrozbou deflácie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na najnovšiu prognózu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorú aktualizuje každého pol roka.
Podľa OECD vývoj jednotlivých členských štátov bude v nasledujúcich rokoch veľmi rozdielny, a to ako z hľadiska hospodárskeho rastu, tak menovej politiky. To bude mať za následok výkyvy na dlhopisových aj devízových trhoch.
Ekonomiky USA a Británie porastú oveľa rýchlejšie ako eurozóna a Japonsko. Čo sa týka transformujúcich sa štátov OECD, zatiaľ čo India, Indonézia a Južná Afrika si udržia stabilné tempo rastu, ruská ekonomika bude na budúci rok stagnovať a čínska mierne spomalí.
OECD predpovedá, že globálny hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zvýši o 3,3 %, na budúci rok sa tempo jeho rastu zrýchli na 3,7 % a v roku 2016 dosiahne 3,9 %. Organizácia tak potvrdila svoj predbežný odhad, ktorý zverejnila pred nedávnym summitom skupina G20.
No aj keď väčšinu čísiel nezmenila, odhad rastu Japonska v tomto roku skresala o viac ako polovicu na 0,8 %. Dôvodom je nečakaná recesia, do ktorej sa japonská ekonomika prepadla v 3. štvrťroku 2014. OECD však stále očakáva, že táto krajina sa pomerne rýchlo zotaví, keďže zisky tamojších firiem sú stále vysoké a oslabenie jenu im pomáha zvýšiť export.
Oveľa viac znepokojuje organizáciu so sídlom v Paríži vývoj v eurozóne. Obáva sa, aby nedošlo k dlhodobejšej stagnácii jej ekonomiky.
„Eurozóne hrozí deflácia, ak bude jej ekonomika stagnovať, alebo ak miera inflácie ešte viac klesne,“ varuje OECD a predpovedá regiónu s eurom na budúci rok infláciu na úrovni 0,6 % a v roku 2016 jej mierne zvýšenie na 1 %. To je však stále hlboko pod cieľovou hranicou Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá garantuje cenovú stabilitu pri inflácii na úrovni 2 %.
OECD preto znova vyzvala ECB, aby spustila tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE), teda nákup širokej škály dlhopisov eurozóny.
Organizácia zároveň skonštatovala, že rozhodnutie Francúzska a Talianska zamerať sa pri návrhu budúcoročných rozpočtov skôr na podporu ekonomiky ako na plnenie fiškálnych cieľov bolo „primerané“ situácii.
Čo sa týka americkej ekonomiky, OECD predpovedá, že bude zrýchľovať a udrží si vyššie ako priemerné tempo rastu v rámci regiónu, ktorý organizácia zastrešuje. Tempo rastu HDP Spojených štátov má budúci rok dosiahnuť 3,1 %.
Británii predpovedá v roku 2015 zvýšenie HDP o 2,7 %, čo je slabší odhad ako 2,9 %, ktoré očakáva britská centrálna banka.
Organizácia predpovedá, že postupné oslabovanie eura o zhruba 10 % a tiež japonského jenu oproti doláru v nasledujúcich dvoch rokoch by potenciálne mohlo zvýšiť rast oboch ekonomík v roku 2015 o 0,2 percentuálneho bodu a v roku 2016 o 0,4 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy