Austrália predala dominantnú zdravotnú poisťovňu

Primárna emisia akcií poisťovne Medibank v objeme 5,9 mld. austrálskych dolárov predstavuje najväčší vstup na akciový trh v ázijsko-tichomorskom regióne za posledné dva roky a najväčšiu privatizáciu v Austrálii od roku 1997

Austrálska zdravotná poisťovňa Medibank, ktorú vláda predala súkromným investorom, v utorok vstúpila na burzu. Jej primárna emisia akcií (IPO) v objeme 5,9 mld. austrálskych dolárov (AUD) predstavuje najväčší vstup na akciový trh v ázijsko-tichomorskom regióne za posledné dva roky a najväčšiu privatizáciu v Austrálii od roku 1997.

Austrálska vláda chce získať privatizáciou celkovo 130 mld. AUD, aby splatila verejný dlh. Z IPO profitovalo najmä zhruba 440 tis. drobných investorov, ktorí za jednu akciu Medibank zaplatili 2 AUD. V úvode obchodovania však kurz vystúpil o 11 % na 2,22 AUD za kus. Burzový debut priniesol zisk aj inštitucionálnym investorom, ktorým vláda akcie ponúkla pri kurze 2,15 AUD za kus.

IPO spoločnosti Medibank naznačuje, že podobne úspešne môžu na akciovú burzu vstúpiť aj ďalšie firmy v segmente starostlivosti o zdravie. Rastie totiž dopyt po akciách spoločností, ktoré môžu ťažiť z rýchleho starnutia populácie a silne dotovaného austrálskeho systému zdravotného poistenia. Podiel ľudí starších ako 65 rokov na celkovom obyvateľstve sa podľa austrálskej vlády do roku 2050 zdvojnásobí na zhruba štvrtinu. Výdavky na zdravotníctvo by tak mali vzrásť z dnešnej štvrtiny na polovicu verejného rozpočtu.

Spoločnosť Medibank vznikla v roku 1976 ako poskytovateľ lacného zdravotného poistenia. V súčasnosti je v nej poistená zhruba šestina obyvateľov Austrálie.

(1 EUR = 1,4387 AUD)

Súvisiace články

Aktuálne správy