Nemecko sa v treťom kvartáli vyhlo recesii

Najväčšia európska ekonomika v súlade s predbežnými údajmi v treťom štvrťroku na medzikvartálnej báze posilnila o 0,1 %

Nemecká ekonomika v treťom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o 0,1 %. Informoval o tom štatistický úrad krajiny, ktorý tým potvrdil svoje predbežné údaje. Súkromná spotreba posilnila o 0,7 %, keď podľa sezónne prispôsobených údajov rástla najrýchlejšie za tri roky.

Príspevok súkromnej spotreby na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) predstavoval 0,5 percentuálneho bodu. Verejné investície posilnili o 0,6 %. Nemecký export rástol rýchlejším tempom ak dovozy, vďaka čomu na výkon najväčšej európskej ekonomiky v treťom kvartáli pozitívne vplývala aj obchodná bilancia. Investície do zariadení sa však prepadli o 2,3 % a klesli aj kapitálové výdavky a investície v stavebníctve. Celkovo investície ubrali z HDP v treťom kvartáli 0,7 percentuálneho bodu.

Nemecká ekonomika v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,1 %. To viedlo k obavám, že krajina sa môže prepadnúť do technickej recesie, ktorú ekonómovia zvyčajne definujú ako medzikvartálny pokles hospodárstva v dvoch za sebou nasledujúcich kvartáloch.

Súvisiace články

Aktuálne správy