Predsedom NR SR má byť Pellegrini, podpredsedom Číž

Pellegriniho na pozícii šéfa rezortu školstva nahradí Juraj Draxler, ktorý bol na ministerstve štátnym tajomníkom

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 24. novembra (SITA) – Novým predsedom Národnej rady SR má byť súčasný minister školstva Peter Pellegrini. „Vsádzame na konsenzuálnosť. Verím, že rozhodnutie bude na prospech celej NR SR,“ povedal v pondelok novinárom predseda Smeru Robert Fico po rokovaní predsedníctva Smeru-SD. Pellegrini podá demisiu v utorok predpoludním. Ministrom bol len od 3. júla, predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií. Podľa Fica je pozícia predsedu NR SR obrovská zodpovednosť. „Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícií politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Pellegrini nie je v politike nováčik. Ponúkame zdravú generáciu do najvyšších pozícií,“ vyhlásil Fico.

Pellegriniho na pozícii šéfa rezortu nahradí Juraj Draxler, ktorý bol na ministerstve školstva štátnym tajomníkom. „Agendu ministerstva školstva považujeme za jednu z najdôležitejších. Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Keďže chceme zachovať tón, ktorý nasadil Pellegrini, preto v utorok navrhnem na nového ministra Juraja Draxlera,“ uviedol Fico. Draxler od roku 2005 pracoval v školstve. Od roku 2007 bol vysokoškolským pedagógom na univerzite v Prahe. Neskôr poradcom ministra školstva.

Podpredsedom parlamentu má byť Miroslav Číž. Ten nahradí vo funkcii Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa funkcie vzdala v októbri. Nového predsedu parlamentu a podpredsedu budú poslanci voliť v utorok na úvod 44. schôdze.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška pred týždňom v nedeľu po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho v primátorskom súboji v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdáva funkcie predsedu parlamentu. Uviedol to v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto rozhodnutiu dospel po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Paška zároveň oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Fico opäť ocenil Paškovo gesto, ktoré označil za štátnické.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy