Spadnutá sánka: Na Islande sa opovážili uväzniť vysokopostaveného bankára

, FT Foto: SITA

Bankári z Wall Streetu vyjavene zízajú na titulky prichádzajúce z Európy. Tie hovoria o tom, že na Islande bol bývalý generálny riaditeľ najväčšej tamojšej banky zatknutý. Viedol finančnú inštitúciu, ktorá sa v roku 2008 zúčastnila na krachu ekonomiky Islandu.

Sigurjon Arnason dostal rok. Okresný súd v Reykjavíku ale deväť mesiacov z Arnasonovho rozsudku vyňal, na tie sa vzťahuje podmienka. Arnason je tak oficiálne prvý bankový riaditeľ, ktorý bol usvedčený z manipulácií cien akcií tejto banky a z klamania investorov, veriteľov a úradov medzi 29. septembrom a 3. októbrom 2008, kedy sa imanie banky rúcalo a strhávalo so sebou celú ekonomiku.
 

Vyzerá to, že verdikt šokoval aj jeho. "Tento rozsudok je pre mňa veľkým prekvapením, veď som predsa nerobil nič zlé." Landsbanki bola jednou z troch bánk, ktoré si nahromadili dlhy takmer 75 miliárd dolárov. Financovali akvizičnú horúčku zo strany miestnych podnikateľov v zahraničí, dlh predstavoval 10 násobok veľkosti islandskej ekonomiky. A potom padla opona.

"Čože, ja som vinný?" Tak znela prvá reakcia riaditeľa po vypočutí svojho rozsudku. Arnason sa ešte nerozhodol, či sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá na najvyšší súd, pretože odvolací proces by mohol trvať dlhšie než jeho trest. Jeho právnik sa ale pre islandské médiá vyjadril, že sa proti rozhodnutiu odvolajú.

Odsúdení sú aj ďalší dvaja riaditelia.  Ivar Gudjonsson, bývalý riaditeľ vlastného obchodovania banky a Július Hidarssonem, bývalým broker tejto banky. Každý z nich dostal deväť mesiacov z toho šesť podmienečne.

Všetci vyhlasovali, že sú v týchto obvineniach nevinní, pretože prepad do tejto krízy pokračuje od roku 2008 až do dnešných dní, ako na tomto severoatlantickom ostrove, tak po celom svete.

Islandský precedens stojí v ostrom kontraste voči USA a Veľkej Británii, kde bývalí predstavitelia najväčších skrachovaných bánk doteraz čelia obvineniu z trestných činov.

Island, jedna najviac zasiahnutých krajín finančnou krízou, chránil svoj domáci bankový sektor transformovaním miestnych aktív bánk Glitnir, Landsbanki a Kaupthing na nových veriteľov. Noví veritelia, z veľkej časti skrachovaných bánk, sú teraz v centre politických intríg. Na Islande rastie intenzita debát o kapitálovej kontrole, aby sa výmena cudzích mien obmedzila. Island by mohol uložiť tzv. výstupnú daň na islandskú korunu, ak by sa aktíva prevádzali do cudzej meny. Podľa miestnych médiách ale existuje neistota ohľadom načasovania zrušenia všetkých kontrol.

Reykjavík musí tiež vyriešiť finančné väzby medzi starými a novými verziami Landsbanki. Vláda je v súčasnosti najväčším akcionárom novej banky. Jedna, alebo aj viac z troch nových bánk, Arion, Islandsbanki a Landsbankinn, by už čoskoro mala zmeniť majiteľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy