Nové spoliehanie sa na abnormálne prostriedky centrálnych bánk

 Nový normál" je novinkou. Je však sotva normálom.Podľa správ zverejnených počas tohto mesiaca od Eda Yardeniho z Yardeni Research v New Yorku a Marka Cliffeho od ING Bank v Londýne "By bolo vhodnejšie použiť termín Nový Abnormál."Cliff 7.

 

Nový normál“ je novinkou. Je však sotva normálom.

Podľa správ zverejnených počas tohto mesiaca od Eda Yardeniho z Yardeni Research v New Yorku a Marka Cliffeho od ING Bank v Londýne „By bolo vhodnejšie použiť termín Nový Abnormál.“

Cliff 7. novembra poznamenal: „Slovníky definujú“ normál „ako pravidelnosť, zvyčajnosť, zdravosť, obyčajnosť a racionálnosť,“ … „Je ťažké použiť tieto slová na opísanie súčasnej výkonnosti svetovej ekonomiky a finančných trhov.“

Podobné:

Keď Fed opustí trh s dlhopismi, kto ho teda nahradí?

Ako blízko je finančná kríza k Rusku?

Túto nezrovnalosť je podľa Pacific Investment Management vhodné označiť popularizovaným výrazom „nový normál“, ktorý v roku 2009 popisoval prostredie podpriemerného ekonomického rastu. Centrálne banky šesť rokov po finančnej kríze aj naďalej ponúkajú takmer nulové úrokové sadzby alebo kvantitatívne uvoľňovania, a produkcia, inflácia, podnikateľské investície a mzdy zostávajú stále väčšinou na nízkych úrovniach.

A na finančných trhoch, akcie dosahujú nové maximá, keďže výnosy dlhopisov dosahujú nové minimá. Dokonca aj keď USA vykazuje známky sily, komodity klesajú na cenách.

Ponaučenie pre Yardeni je, že v posledných dvoch desaťročiach, predpisy centrálnych bankárov bežali na pomoc každej cene aktív, čo viedlo k skresleniu tradičných ekonomických ukazovateľov.

Yardeni, bývalý hlavný ekonóm Deutsche Bank v správe zo 19. novembra poznamenal: „Ak centrálna banka mierni recesiu špekulatívnymi pokusmi, pravdepodobne vybuduje oveľa viac neporiadku a nikdy situáciu úplne nezlepší,“ … „Takže každá finančná kríza bude postupne horšia, ako tá predchádzajúca, čo núti centrálnej banky, aby vynakladali ešte viac peňažných prostriedkov na odvrátenie zrútenia finančného systému.“

Pozornosť na akciové trhy

Cliff u ING nie je k centrálnym bankám až tak kritickým, ako Yardeni, keďže je ťažké povedať, k akým negatívnym veciam by z dôvodu recesie mohlo dôjsť, ak by neponúkli ich pomocné ruky. Napriek tomu, súhlasí s tým, že politici v súčasnosti zisťujú, že pri vytváraní politiky musia dávať pozor na trhy, rovnako ako aj na hospodárstvo.

Podobné:

Guvernér centrálnej banky Indie varuje pred ďalším krachom na trhu

Firma predpovedajúca krach v 1929 vydala svoju predpoveď na rok 2015

Dlhodobé výnosy dlhopisov 2.krát na úrovni za 214 rokov

To bolo vidno počas minulého mesiaca, ako ich predstavitelia: guvernér Federálnej rezervnej banky v St. Louis – Jim Bullard a guvernér Centrálnej banky Japonska – Haruhiko Kuroda  sa snažili upokojiť investorov z ich úzkosti. Rizikom je, že éra menových intervencií priniesla na trhy väčšiu volatilitu, keďže investori stále nevedia kedy príde k ukončeniu tejto špekulatívnej stratégií Centrálnych bánk.

Cliffe ďalej poznamenal: Úradníci „sa jasne obávajú toho, že by prudký pokles cien aktív mohol ublížiť ich úsiliu na podporu hospodárskeho rastu,“ … „To ponecháva dostatok priestoru k chybám politík a náhlym panikám investorov.“

Zdroj: FoxNews

Súvisiace články

Aktuálne správy