Ukrajina nalieha na otvorenie tzv. veľkého reverzu toku plynu zo Slovenska

Ukrajina nalieha na otvorenie tzv. veľkého reverzného toku plynu zo Slovenska. "Veríme, že je tu potenciál odstrániť zúžené miesto, ktorým je absencia plného obojstranného prepojenia medzi Slovenskom a Ukrajinou," uviedol dnes v Bratislave na tlačovej konferencii v rámci 8.

Ukrajina nalieha na otvorenie tzv. veľkého reverzného toku plynu zo Slovenska. „Veríme, že je tu potenciál odstrániť zúžené miesto, ktorým je absencia plného obojstranného prepojenia medzi Slovenskom a Ukrajinou,“ uviedol dnes v Bratislave na tlačovej konferencii v rámci 8. ročníka stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2014 šéf ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Andrij Koboljev.
Existujúce dohody medzi ukrajinskou, ruskou a slovenskou stranou by sa podľa slov šéfa Naftogazu mali nejakým spôsobom zmeniť. „Uvedomujeme, že to nie je v záujme Gazpromu,“ doplnil. Podľa neho, čím skôr sa zmena dohôd uskutoční, tým to bude prospešnejšie pre Európsku úniu, ako aj pre Ukrajinu.
Informoval zároveň, že tento rok Ukrajina nakúpi od Ruska ešte približne 1 miliardu kubických metrov (m3) plynu a v budúcom roku taktiež približne až 1 miliardu m3 plynu mesačne, a to v závislosti od vývoja počasia.
Central European Energy Conference (CEEC) 2014 organizujú Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, Reprezentácia Európskej komisie v SR, Slovenský plynárenský a naftový zväz v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy