Burger King zatvára množstvo pobočiek v Nemecku, ohrozuje to tisíce ľudí

Po tom, čo druhý najväčší svetový reťazec s rýchlym občerstvením Burger King zrušil licenciu najväčšej nemeckej franšíze Yi-Ko Holding, dochádza k zatváraniu jednej pobočky za druhou.

Po tom, čo druhý najväčší svetový reťazec s rýchlym občerstvením Burger King zrušil licenciu najväčšej nemeckej franšíze Yi-Ko Holding, dochádza k zatváraniu jednej pobočky za druhou. Informoval o tom denník Handelsblatt.
Informácie o počte zatvorených pobočiek sa však rôznia. Podľa hovorcu odborovej organizácie NGG ide údajne o jednu v Kolíne, jednu vo Fulde, dve v Augsburgu, tri v Essene a deväť alebo jedenásť v Mníchove. Podľa expertov je dosť možné, že väčšina prevádzok je už zatvorených.
Riaditeľ Yi-Ko Dieter Stummel považuje konkurz za neodvratný, ak sa nepodarí pobočky znova otvoriť. Konkurz považujú odbory za lepší scenár, pretože tento proces ponúka možnosť nájsť riešenia pre znovuotvorenie filiálok a záchranu pracovných miest. Burger King je podľa odborov povinný nájsť férové riešenie pre zhruba 3000 zamestnancov.
Krajinský súd v Mníchove medzičasom potvrdil vydanie predbežného opatrenia, ktoré spoločnosti Yi-Ko zakazuje používať logo Burger King, produktového názvu Whopper, pracovné oblečenie a vonkajšiu reklamu. Franšíza sa proti rozhodnutiu odvolala, rozhodnutie zatiaľ nepadlo a nie je ani stanovený termín pojednávania.
Škandál okolo hygieny v prevádzkach Yi-Ko sa prevalil na jar tohto roka, keď redaktor RTL odhalil machinácie s údajmi o trvanlivosti produktov. Šaláty a rajčiny sa môžu skladovať najviac štyri hodiny pri izbovej teplote, no tesne pred uplynutím tohto času zamestnanci skrátka vymenili etiketu. Rovnaký princíp používali aj s mäsom. Dôvodom boli peniaze. Na to, aby franšíza zarábala, jej vedenie rozhodlo, že za deň sa môžu zlikvidovať potraviny v hodnote najviac 10 eur. Všetko ostatné sa muselo predať aj za cenu obchádzania hygienických predpisov.
Ďalším problém boli pracovné podmienky v rozpore s princípmi a pravidlami Burger King. Napríklad, Yi-Ko totiž zadržiaval mzdy za dovolenky a príplatky, v prípade choroby vyplácal mzdy s omeškaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy