Tender na overovanie mýta kartami je predražený, tvrdí KDH

Na konci vlastníckej štruktúry za spoločnosťou Paywell, ktorá zákazku získala, je schránková firma EVOCK Limited so sídlom v cyperskej Nikózii. Tá podľa podpredsedu KDH Pavla Zajaca sídli na tej istej adrese a poschodí ako viaceré firmy zo skupiny J&T.

Tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. na overovanie platieb palivovými kartami za mýto je podľa KDH predražený a "nesie všetky znaky korupcie". Ako v pondelok informoval podpredseda KDH Pavol Zajac, na konci vlastníckej štruktúry za spoločnosťou Paywell, a. s. ktorá zákazku získala, je schránková firma EVOCK Limited so sídlom v cyperskej Nikózii. Tá podľa neho sídli v tej istej budove, na tom istom poschodí a v kancelárii ako viaceré firmy zo skupiny J&T. Firma Paywell bola navyše založená vlani 30. októbra, necelý mesiac po vyhlásení tendra a deň pred termínom prihlášky do súťaže.

 

Minister dopravy Ján Počiatek a generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš by mali sporný tender vysvetliť na mimoriadnom zasadnutí parlamentného hospodárskeho výboru. Predseda tohto výboru a podpredseda KDH Ján Hudacký ho chce zvolať ešte tento týždeň. Náhradnou možnosťou je podľa neho poslanecký prieskum v NDS. "Chcem, aby zodpovední vysvetlili tento extrémne predražený tender a pristúpili ku krokom, ktoré ušetria našim občanom desiatky miliónov eur," uviedol Hudacký.

Firma Paywell mala podľa zmluvy s NDS dostávať za overovanie platieb mýta palivovými kartami 6,75 % z každej transakcie vrátane dane z pridanej hodnoty. "Je zaujímavé, že 19. novembra bol podpísaný dodatok, ktorý znižuje platbu zo 6,75 na 6,15 %. Aj znížená sadzba znamená predpokladanú sumu platby od NDS pre Paywell viac ako 10 miliónov eur ročne," povedal Zajac. Upozornil pritom, že autorizované centrá, ktoré vykonávajú takéto operácie pre banky a kontrolujú bankové transakcie, si účtujú poplatok od 0,5 do 1,5 %. Celkový rozdiel je podľa neho viac ako 100 mil. eur.

Zajac spochybnil, či táto nová firma splnila požadované technické, odborné, finančné a ekonomické podmienky v súťažných podkladoch. "Tvrdíme, že 130 mil. eur zo Slovenska sa v najbližších trinástich rokoch stratí na účtoch cyperských schránkových firiem," povedal Zajac. Akcionárom Paywellu je alternatívny poštový operátor Cromwell, a. s., jeho akcionárom je SVK Disribution, a. s. a tá je dcérou spomínanej firmy EVOCK Limited.

Paywell v tendri spomedzi dvoch predložených ponúk navrhol podľa diaľničiarov najnižšiu sadzbu odplaty zo spracovania autorizovaných transakcií. Počas trvania zmluvy s NDS, podpísanej 10. novembra a účinnej od 12. novembra 2014 do 31. decembra 2022, celková konečná hodnota zákazky podľa diaľničiarov nepresiahne pôvodnú predpokladanú cenu vrátane štyroch opcií 135,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Predmetom opcií v objeme 60 mil. eur je predlženie platnosti zmluvy o päť rokov a rozšírenie obsahu zmluvy o tri služby. Uchádzači mohli navrhnúť sadzbu maximálne 7 %, inak by ich NDS mohla vylúčiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy