Zlepšenie podnikateľskej dôvery v Nemecku podporilo euro

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, švajčiarsky frank, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Zlepšenie podnikateľskej dôvery v Nemecku podporilo euro,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 24. novembra (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v pondelok voči doláru posilnila. Aj tak sa však nachádzala v blízkosti svojho dvojročného minima vzhľadom na očakávanie ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v eurozóne. Euro stúplo po správe, ktorá ukázala, že podnikateľská dôvera v Nemecku bola v novembri lepšia, ako sa predpokladalo. Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje inštitút Ifo, v novembri vzrástol. Považuje sa to za znak, že najväčšia európska ekonomika pravdepodobne opäť začína rásť po tom, ako sa v treťom štvrťroku tesne vyhla recesii.

Euro si oproti doláru pripísalo 0,2 % a stúplo na 1,2411 USD/EUR. Predtým však bol kurz eura na úrovni 1,2359 USD/EUR, čiže tesne nad dvojročným minimom, na ktorom bol v skoršej časti tohto mesiaca. Švajčiarsky frank oproti euru oslabil na 1,2025 CHF/EUR, čiže ustúpil z minulotýždňového 26-mesačného maxima. Dolár voči jenu posilnil o 0,4 % na 118,26 JPY/USD.

Hoci ostatné stredoeurópske meny v pondelok voči euru posilnili, maďarský forint mierne klesol, keďže trh čaká na utorkové zasadanie centrálnej banky Maďarska. Česká koruna oproti spoločnej európskej mene posilnila, pričom jej pomohlo zlepšenie podnikateľskej dôvery v Nemecku. Okrem toho český štatistický úrad uviedol, že aj v ČR sa v novembri zlepšila podnikateľská nálada, čo korune pomohlo, konštatoval jeden z dílerov v Prahe. Do 12:54 SEČ forint voči euru klesol o 0,14 % na 304,750 HUF/EUR. Česká koruna vzrástla o 0,33 % na 27,592 CZK/EUR a mierne posilnil aj poľský zlotý, ktorý stúpol o 0,04 % na 4,196 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy