EBOR zvyšuje objem investícií na Ukrajine

V tomto roku Európska banka pre obnovu a rozvoj investuje v krajine 1 mld. eur, pričom v uplynulých rokov investovala približne pol miliardy eur.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) zvýšila objem svojich investícií na Ukrajine v tomto roku na sumu 1 mld. eur z úrovne zhruba pol miliardy eur v uplynulých rokoch. Povedal to v pondelok šéf banky Suma Chakrabarti. „V tomto roku budú naše investície na Ukrajine v sume zhruba 1 mld. eur,“ uviedol Chakrabarti na konferencii vo Viedni.

Konštatoval pritom, že uvoľňovanie financií Európskej banky pre obnovu a rozvoj na Ukrajine spomaľuje nedostatočná kapacita administratívy krajiny a korupcia. „Podporujeme verejný sektor. Situácia je tam však ťažká. Financie pre projekty verejného sektora, napríklad v oblasti ciest, sa neuvoľňujú dostatočne rýchlo, pretože administratívna kapacita mnohých ministerstiev je stále dosť slabá. Veľa treba robiť v boji proti korupcii,“ uviedol.

Ďalšou oblasťou na Ukrajine, ktorá potrebuje zmeny, je bankový sektor. „Bankový sektor mi robí veľa starosti. Na Ukrajine je 170 bánk. Turecko, ktoré má väčšiu ekonomiku ako Ukrajina, má 40 bánk. Domnievam sa, že Ukrajina musí prejsť veľkou konsolidáciou a rekapitalizáciou a som si istý, že budeme súčasťou tohto procesu,“ konštatoval Chakrabarti. Ukrajinské hospodárstvo poškodzuje konflikt na východe krajiny a vláda prognózuje, že hrubý domáci produkt sa v budúcom roku zmenší o 4,5 % po viac ako 7-percentnom poklese v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy