Investičný plán novej EK je podľa E. Nowotneho správny krok

Investičný plán novej Európskej komisie (EK) na podporu ekonomiky bloku v celkovej hodnote 300 miliárd eur je správnym krokom k oživeniu investícií a zvýšeniu produktivity v Európe. Vyhlásil to dnes člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa neho si nová komisia na čele s Jeanom-Claudom Junckerom určila správne priority, keď navrhla investičný balík kombinovaný s reformami, ktorých cieľom je rozvoj infraštruktúry, vzdelávania, výskumu a energií.
Vo svojom prejave na ekonomickom seminári vo Viedni tiež pripomenul, že štáty strednej, východnej a juhovýchodnej Európy majú najlepšie dlhodobé rastové vyhliadky v rámci Európskej únie (EÚ).
Juncker pri nástupe do funkcie sľúbil, že ešte do konca tohto roka predstaví investičný plán v hodnote 300 miliárd eur. Na pláne pracuje EK spolu s členskými štátmi. Ich spoločnou ambíciou je podporiť hospodársky rast, čo by malo povzbudiť aj súkromný sektor, aby začal investovať do ekonomiky a pomohol tak ešte viac zvýšiť tempo jej rastu.
Takzvaný Junckerov plán bude jednou z hlavných tém decembrového summitu Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy