Rok 2015 podľa Goldman Sachs

, goldman sachs Foto: SITA

Na začiatku minulého roka len málokto predpovedal akciovému trhu nové maximá. Nikto neveštil, že úrokové sadzby zostanú na minimálnych úrovniach a len niekoľko analytikov tipovalo, že ceny ropy spadnú tak hlboko. Ani tak nie je na škodu zistiť, akých 10 tém bude podľa Goldman Sachs určovať trhové dianie v roku 2015.

Ekonomický rast
Goldman Sachs verí, že rast USA vydrží niekoľko rokov a že ekonomika bude dosť silná na to, aby sa vysporiadala so slabým dopytom zo zahraničia. Ekonomická aktivita v eurozóne sa bude zlepšovať s tým, ako sa v reálnej ekonomike začnú prejavovať dopady uvoľnenej politiky ECB. K oživeniu domáceho dopytu by mal prispieť aj nižší tlak na reštriktívnu fiškálnu politiku. Rast rozvíjajúcich sa ekonomík bude podporený nízkymi cenami ropy a ďalších komodít.

Divergencia rastu a monetárne politiky vo vyspelom svete
Vo vyspelom svete bude pokračovať divergencia. Fed pravdepodobne zvýši sadzby, zatiaľ čo Európska centrálna banka a Bank of Japan budú monetárnu politiku ďalej uvoľňovať. Nesúlad má podľa analytikov absolútny a relatívny rozmer. Pokračujúci slabý rast a miernejšia inflácia vo väčšine sveta okrem USA budú držať americkú výnosovú krivku nižšie, než by bola za normálnych okolností. Sily budú pravdepodobne pôsobiť menej intenzívne než v roku 2014, kedy nízke výnosy nemeckých štátnych dlhopisov pomáhali brzdiť rast amerických výnosov, ktorý by mal naďalej zostať relatívne mierny. Relatívne je podľa Goldman Sachs stále priestor pre rozšírenie spreadov medzi USA a ďalšími krajinami. Kľúčovým faktorom je silnejší dolár.

Nový ropný poriadok
Rozšírenie a redistribúcia ponuky ropy by mali držať ceny ropy nízko, čo sa premietne v nižšej inflácii. To podporí rast disponibilného príjmu vo vyspelých ekonomikách. Naproti tomu by to malo byť negatívom pre energetické akcie a komodity ako meď a hliník, pri produkcii ktorých sa využíva ropa. "Vplyv nižších cien komodít sa pravdepodobne najprv prejaví v nižšej miere inflácie," vysvetľujú analytici, "ale vďaka pozitívnemu vplyvu na disponibilný príjem by mal pôsobiť priaznivo na rast HDP v krajinách dovážajúcich ropu v rámci regiónu vyspelých aj rozvíjajúcich sa trhov. Zjavný by mal byť v priebehu roka."

Boj proti nízkej inflácii
Prepad pracovného trhu podporený pomalým rastom miezd bude pretrvávať a dezinflačné riziká donútia ostatné centrálne banky konať. Jadrová inflácia sa totiž bude dostávať pod ich ciele. "ECB sa už uberá cestou uvoľnenia trhu úverov. Zatiaľ sa zdráha pristúpiť ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, jasný posun smerom k nepriaznivému scenáru ale nakoniec spustí agresívnejší program, než trh očakáva," odhaduje Goldman Sachs.

Býčí trh s dolárom
Oživenie v USA prispeje k rastu reálnych sadzieb a posilňovaniu amerického dolára. Ten je podľa Goldman Sachs z historického pohľadu ešte stále veľmi slabý. Vo vzťahu k ostatným menám krajín G10 a mladých trhov by mal do konca roka 2015 zostať na podobne silnej úrovni ako dnes. Voči euru na 1,15 a jenu 130. Pokračujúci pokles kurzu EUR / USD bude podľa analytikov najdôležitejšou témou. Možno tiež očakávať ďalšie oslabenie japonského jenu.

Zvyšovanie sadzieb Fedu: Strmšie a neskoršie
Prvé zvýšenie sadzieb Fedu príde v septembri 2015 a ďalšie nárasty budú rýchlejšie, než v súčasnosti trh očakáva a premieta do cien aktív. Postupná normalizácia sadzieb v súlade so zlepšujúcou sa ekonomikou by mohla viesť k výkyvom volatility a spomaleniu rastúceho trendu akciového trhu. Podľa analytikov to môže mať negatívny vplyv na rizikové aktíva aj ekonomiku.

Pokračujúci divoký pokles čínskej ekonomiky
Schéma prepojenia akciových trhov Šanghaja a Hongkongu by malo prilákať investície do trhu skupiny A obchodovaných na čínskej burze, potenciálne prekonávajúci akcie skupiny H obchodované na zahraničných burzách s tým, ako spomaľuje ekonomický rast Číny. "Hoci stále očakávame solídny rast HDP Číny medzi 6 a 7 % v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov, výraznejšie spomalenie by sťažilo schopnosť Číny prekonávať strednodobé problémy. Rastový potenciál niektorých aktív naviazaných na Čínu je preto v nasledujúcom roku obmedzený. Najlepšie príležitosti sa objavia v momente, ak investori prepadnú prehnanému pesimizmu, ako tomu bolo napríklad začiatkom roka 2014, alebo v lete 2013," vysvetľujú analytici.

Mladé trhy: Úľava a väčšia polarizácia
Na mladých trhoch sa začnú zmenšovať nerovnováhy vďaka nižším cenám ropy a komodít, ktoré by mali pre ekonomiky znamenať nižšiu infláciu a podporu rastu. Úľava vďaka dezinflácii by mohla viesť k lepšej výkonnosti dlhopisov v miestnych menách. „Malo by to byť zrejmé u dlhopisov s krátkou dobou splatnosti v Turecku, kde je pravdepodobné výrazné spomalenie inflácie, a dlhopisov so skorou splatnosťou v Izraeli, Maďarsku a Rumunsku, kde nízka inflácia pravdepodobne ďalej posilní kredibilitu nového inflačného cieľa a vytvorí dodatočný fiškálny priestor v strednodobom horizonte," veria analytici.

Svet nízkej volatility a s tým spojené riziká
Volatilita by mala byť naprieč trhmi nízka, okrem sadzieb. Aj počas obdobia nízkej volatility ale môžu prísť dočasné výkyvy. Volatilita ekonomických dát klesla na historické minimá, miera nezamestnanosti ďalej klesá, obozretné makroekonomické opatrenia znižujú zadlženie, nerovnováhy, ktoré by ukončili rast ekonomiky, nie sú viditeľné a riziko americkej recesie zostáva tlmené.

Svet nízkych výnosov
V porovnaní s reálnymi výnosmi z ostatných aktív robí ziskový výnos z akcií atraktívnejšiu investíciu, ako sú napríklad štátne dlhopisy. Podľa Goldman Sachs panuje prostredie, kde zostáva valuácia akcií nadpriemerná, v USA majú ešte potenciál rásť.

Súvisiace články

Aktuálne správy