Kauza predraženého CT prístroja: Stínanie hláv a Medical group

, PR článok

Mesiac november bol opäť plný informácií. Nič však médiá nezaujalo viac ako kauza okolo nákupu predraženého CT prístroja a s ním spojeného „stínania hláv“.

Prvá informácia sa v médiách objavila už koncom mesiaca október kedy redaktorka Veronika Folentová z redakcie denníka SME upozornila na 600 tisícový rozdiel v nákupe CT prístroja v piešťanskej nemocnici.  V roku 2012 chcela kúpiť nemocnica v Piešťanoch CT Somatom Definition AS , ktorý vyrobila firma Siemens za vyše milióna eur s DPH. Súťaž zastavili. V roku 2014 nemocnica s novým vedením vysúťažila CT prístroj Philips Ingenuity Core 128 za 1,6 milióna eur. Prístroj napokon dodala košická spoločnosť Medical Group SK takmer za 1,6 milióna eur, ktorej meno je spojené s Pavlom Paškom, ktorý v nej pôsobil, keď ešte podnikal v zdravotníctve oficiálne.

Médiá ani nestihli zareagovať na  informácie o snahe opozície už druhý krát v poradí odvolať ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, ktorej dôvodom bol práve medializovaný nákup predraženého CT prístroja,  a premiér Róbert Fico ukončil 4. Novembra 2014 jej politickú kariéru.  Ešte v priebehu toho istého týždňa sa novým ministrom zdravotníctva stal Viliam Čislák.

V priebehu iba troch novembrových dní sme v médiách zachytili 219 príspevkov reagujúcich na odvolávanie ministerky zdravotníctva v súvislosti s danou kauzou

Po odstúpení ministerky zdravotníctva a dosadení nového ministra Viliama Čisláka sa pozornosť médií obrátila na Pavla Pašku a jeho spojenie so spoločnosťou Medical group. V prvej vlne média len informovali o priamom či nepriamom spojení predsedu parlamentu so spoločnosťou. Následne sa však opozícia rozhodla, že v kauze dve hlavy nestačia. Po odstúpení Zuzany Zvolenskej a Renáty Zmajkovičovej sa chystali  odvolať aj predsedu parlamentu Pavla Pašku. Reakciou Pavla Pašku bolo podanie trestného oznámenia.  V súvislosti s podávaným trestným oznámením sa v médiách objavilo viac ako 360 príspevkov. Na odvolávanie Pavla Pašku však opozícia nenazbierala dostatok podpisov.

No a odvolaniu čelil aj Robert Fico. Odvolať premiéra z funkcie chcela časť opozície, podľa ktorej sa Robert Fico podieľa na vytváraní korupčného systému. Pod návrh sa podpísali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. K iniciatíve sa nepridali KDH a Most-Híd. Išlo už o tretí pokus opozície zosadiť predsedu vlády v tomto volebnom období. Odvolávanie premiéra Roberta Fica tromflo všetky slovenské parlamentné rekordy. Išlo o historicky prvé víkendové nočné zasadnutie parlamentu. Doteraz parlament výnimočne rokoval počas víkendu, ale len jeden deň a nie v noci. Mimoriadna schôdza trvala 49 hodín.  Odvolávanie premiéra zaujalo médiá ešte viac. Danej téme bolo venovaných takmer 450 príspevkov.

Kauza CT prístroja však ešte pokračovala. Pavol Paška síce „prežil“ odvolávanie kvôli spojeniu so spoločnosťou Medical Group, následne sa však na prekvapenie mnohých, dňa 16.11.2014 rozhodol  sám odstúpiť z funkcie predsedu NRSR. Svoje rozhodnutie ohlásil v košickej centrále Richarda Rašiho po jeho volebnom víťazstve. Po prepuknutí kauzy predraženého piešťanského CT-čka opozícia tvrdila, že Košice riadi Pavol Paška a jeho tieňový primátor Richard Raši. Voľby preto považovala za referendum. Práve v reakcii na tieto vyhlásenia sa rozhodol Pavol Paška konať. V médiách sa objavilo takmer 580 príspevkov, ktorých viac ako volebné výsledky,  zaujal práve odchod predsedu NRSR.

Aby sme však neodbočovali od spoločnosti Medical group. Súčasťou informácií v médiách bola aj snaha o preverenie tendrov, v ktorých Medical group zvíťazila. Uvádzame zoznam tendrov, kde spoločnosť zvíťazila v mesiaci október 2014. Informácie pochádzajú zo stránky  www.monitorujeme.sk

Priebeh celej kauzy priniesol pre Medical group v médiách viac príspevkov ako za uplynulých 6 rokov. Mediálne neznáma spoločnosť sa tak stala vďaka jednému príspevku zverejnenému na konci mesiaca október  všeobecne známa.

Spoločnosť Slovakia-online už viac ako 18 rokov prináša na slovenskom trhu informácie inteligentne, svojim klientom ponúka rýchly prístup k informáciám 24 hodín denne, tisíce správ k dispozícii v jednej minúte. Slovakia-online pripravuje monitoring médií z viac ako 300 zdrojov, rovnako ako analýzy novinárov, hodnotenia článkov, či vyjadrenia predstaviteľov spoločností. Spoločnosť Slovakia-Online s.r.o. nadväzuje na projekt Mediahit.sk, ktorý monitoroval mediálne príspevky a hodnotil obsah slovenských médií cez optiku kvantitatívnych analýz. V tejto tradícií bude pokračovať a uverejňovať najzaujímavejšie fakty týkajúce sa slovenských médií za uplynulé obdobie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy