Šéf ECB konečne rozhodnejší: Už začiatkom roka príde veľký zásah, inšpirovaný Amerikou

, E15;ČTK Foto: SITA

Mario Draghi pritvrdil v boji za ekonomickú renesanciu eurozóny. Na piatkovom stretnutí európskych bankárov vo Frankfurte predniesol zatiaľ najhorlivejšiu reč za spustenie programu nákupov vládnych dlhopisov od okamihu, keď sa nad starým kontinentom znova usídlil prízrak hospodárskej recesie.

Doteraz abstraktný plán tak získava konkrétnejšiu kontúry. "Pán Možno sa premenil v pána Rozhodného," charakterizoval posun v rétorike Draghiho analytik Nick Kounis z banky ABN Amro.
 

Trhy si vzali Draghiho slová k srdcu. Dlhopisy talianskej vlády s vidinou blížiacej sa akcie ECB zdraželi na historické maximá, euro oslabilo voči doláru takmer o percento a nemecké akcie sa vrátili na svoje maximá pred októbrovými výpredajmi. Spúšťačom ďalších krokov by mala byť novembrová inflácia. Ak bude opäť nízka, už na decembrovom zasadnutí by sme sa mohli dočkať úprav programu výkupu aktív. Kvantitatívne uvoľňovanie podľa amerického kľúča by tak mohlo začať už krátko po Novom roku, zaznievajú hlasy z trhových kuloárov. Na rozdiel od zámoria mu však významnejšie efekty neprisudzujú ani odborníci, ani samotní bankári. Breh Atlantiku je vraj úplne iný svet. Kvantitatívne uvoľňovanie po európsky sa podľa odborníkov nemusí ani zďaleka stretnúť s takým účinkom ako v Spojených štátoch, hlavne kvôli odlišnému spôsobu firemného financovania, rozdielnemu zloženiu bohatstva domácností aj odlišným zvyklostiam v Európe.

Programu neveria ani európski bankári z vysokých kruhov. Podľa prieskumu medzi účastníkmi frankfurtského bankového kongresu totiž len tretina finančníkov súhlasila s tým, že QE dokáže v eurozóne zrýchliť hospodársky rast. "Voči efektivite programu som skeptický. Niekoľko krajín v eurozóne si teraz požičiava za historicky najnižšie ceny a nie je žiaden dôvod, aby sa do fronty na vládne bondy postavila ešte aj ECB," uviedol na kongrese úradník holandskej centrálnej banky Klaas Knot.

ECB v posledných mesiacoch v snahe podporiť hospodársky rast a odvrátiť defláciu znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá, ponúkla komerčným bankám lacné úvery a začala nákupy niektorých cenných papierov. Ak tieto kroky nebudú mať dostatočný účinok, ECB podľa Draghiho "zvýši tlak" a upraví "objem, tempo aj zloženie" nákupov cenných papierov.

"Urobíme všetko, čo je potrebné, aby sme čo najrýchlejšie zvýšili infláciu a inflačné očakávania," vyhlásil šéf ECB. Európske akciové trhy po Draghiho výrokoch zamierili hore, euro naopak výrazne oslabilo voči doláru, napísala agentúra AP.

Medziročná miera inflácie v krajinách eurozóny sa v októbri zvýšila na 0,4 % zo septembrových 0,3 %. Zostáva však hlboko pod dvojpercentnou hranicou, ktorú ECB stanovila ako strop cenovej stability.

Predbežné výsledky prieskumu spoločnosti Markit medzi nákupnými manažérmi ukázali, že rast podnikateľskej aktivity v eurozóne v novembri spomalil. "Rýchly odhad indexu nákupných manažérov naznačuje, že silnejšie oživenie nie je v najbližších mesiacoch pravdepodobné," vyhlásil Draghi.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy