O služby pre imobilných seniorov v Nitre je čoraz väčší záujem

Služby takmer pre 160 klientov v dôchodkovom veku poskytuje Zariadenie pre seniorov Zobor v Nitre. Mesto v ňom poskytuje sociálnu starostlivosť pre mobilných a sebestačných seniorov a v rámci opatrovateľskej služby pomáha aj starým ľuďom, ktorí sú už imobilní a sú odkázaní na pomoc opatrovateľov.
„Celková kapacita je 159 lôžok, z toho 109 ich je v zariadení pre seniorov a zvyšných 50 patrí opatrovateľskej službe,“ vysvetlila Viera Škablová, riaditeľka mestskej Správy zariadení sociálnych služieb, pod ktorú patrí aj Zariadenie pre seniorov Zobor. Podľa jej slov je v poslednom období badať čoraz väčší záujem o tieto typy starostlivosti. „Ten zvýšený dopyt trvá od marca tohto roku. Od tohto termínu sme na 100 percent naplnení a postupne začíname evidovať pri oboch sociálnych službách už aj čakacie lehoty,“ uviedla Škablová. Podľa jej slov sa v súčasnosti nedá počítať so zvýšením kapacity zariadenia na Zobore, reálnejšia sa skôr javí zmena štruktúry lôžok. „Pribúda nám klientov so zhoršeným zdravotným stavom. Tam je veľký tlak na lôžka. Možno v budúcnosti sa o 10 až 15 zvýši počet lôžok pre imobilných klientov na úkor zariadenie pre seniorov,“ domnieva sa Škablová.
Mesto vo svojom zariadení pre seniorov ponúka okrem sociálnej starostlivosti aj ďalšie typy služieb. Už rok poskytuje svojim klientom vodoliečbu v komplexe, ktorého súčasťou sú tri masážne vane a dve vane na prekrvenie cievneho systému dolných končatín. K tomu by časom mohli pribudnúť aj priestory na relax a telocvičňu. Vzniknúť by mali na mieste dnešného krytého bazéna, ktorý bol síce postavený, ale nikdy v ňom nebola napustená voda a radnica ani nepočíta s jeho prevádzkovaním. „Miesto na pohybové aktivity nám chýba a po adaptácii priestoru, kde je dnes bazén, by sme ho získali. Samozrejme, že bazén by sa nezlikvidoval, ale neskôr, keby po rokoch došlo k nejakým zmenám, tak by sa vrátil k svojmu účelu. Je to cesta ekonomická a je to cesta k rozšíreniu aktivít a využitia voľných priestorov,“ povedala Škablová.
V Zariadení pre seniorov Zobor sa okrem toho iba prednedávnom rozšírila jedáleň a kapacita kuchyne tak, aby tam mohli pripravovať stravu nielen pre svojich klientov, ale aj pre ďalších seniorov, ktorým nosia jedlo i domov. „Kuchyňa na Baničovej ulici už prekračovala povolený limit, preto sme potrebovali presunúť prípravu stravy aj na Zobor, do nášho zariadenia. Rozšírením kapacity kuchyne a dobudovaním priestorov tak, aby spĺňali hygienické normy, sme mohli odľahčiť zariadenie na Baničovej ulici o 100 až 150 obedov, ktoré dnes pripravujeme na Zobore. Ukazuje sa, že to bol dobrý krok, pretože záujem o rozvoz stravy do domácností i do jedální neustále rastie,“ informovala Škablová.
Zariadenie pre seniorov Zobor vzniklo prebudovaním objektu detskej nemocnice, ktorú mesto kúpilo ešte v roku 2004 od Fakultnej nemocnie Nitra za 1.062.205 eur. V tom čase sa náklady na adaptáciu budovy na domov dôchodcov odhadovali na 1.991.635 eur. V priebehu rokov však k rekonštrukcii nedošlo a objekt nemocnice chátral. Náklady na prestavbu objektu napokon presiahli sumu štyri milióny eur. Výstavbu predražili aj viaceré investície, ktoré sa neskôr ukázali ako zbytočné. Patril k nim napríklad nákup lekárskych prístrojov, ktoré zariadenie nedokázalo využiť, či stavba krytého bazénu, ktorý mesto pre vysoké náklady na prevádzku neplánuje uviesť do prevádzky.

Súvisiace články

Aktuálne správy