Mexická ekonomika vzrástla v 3. kvartáli o 2,2 %

Tempo rastu mexickej ekonomiky sa v 3. štvrťroku zrýchlilo v súlade s očakávaniami expertov a bolo najvyššie za takmer dva roky. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od júla do konca septembra na neupravenej báze medziročne zvýšil o 2,2 % po 1,6-% náraste v 2. kvartáli, uviedol vo svojom prvom odhade mexický štatistický úrad INEGI. Ekonómovia v priemere počítali so zrýchlením rastu na 2,3 %.
Tempo rastu bolo v uplynulom štvrťroku najvyššie od 4. kvartálu 2012, keď mexická ekonomika vzrástla o 3,6 %.
Poľnohospodársky sektor v 3. štvrťroku medziročne vzrástol o 7,3 %. Sekundárny sektor, kam patrí spracovateľský sektor aj stavebníctvo, expandoval o 2 % rovnako ako sektor služieb.
V medzikvartálnom porovnaní sa mexický HDP na sezónne upravenej báze v 3. štvrťroku zvýšil o 0,5 %, pričom experti očakávali +0,6 %.
Mexická centrálna banka tento týždeň znížila svoju prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku na 2 % až 2,5 % z 2 % až 2,8 % v auguste. Ako dôvod uviedla spomalenie oživovania ekonomiky v 3. kvartáli. Banka tiež skresala predpoveď pre rok 2015 z 3,2 % až 4,2 % na 3 % až 4 %.
Medzinárodný menový fond (MMF) počíta v tomto roku s nárastom mexického HDP o 2,4 % a v budúcom roku o 3,5 %. Vlani mexická ekonomika vzrástla o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy