Neverejní poskytovatelia sociálnych služieb majú najviac zariadení

Najviac zariadení sociálnych služieb na Slovensku majú neverejní poskytovatelia, je ich 475, na druhom mieste sa nachádzajú vyššie územné celky (VÚC) s počtom 417 zariadení a na treťom sú obce s počtom 270 zariadení sociálnych služieb.
„Do roku 1989 poskytoval sociálne služby výlučne štát. Postupne sa decentralizovali na úroveň samosprávy, a to tak lokálnej, ako aj regionálnej, ide o ich originálnu pôsobnosť vrátane ich financovania z podielových a iných daní, to znamená z ich vlastného rozpočtu, od 1. 3. 2012 aj s participáciou štátu,“ priblížil hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška.
Po zmene režimu, za posledných 25 rokov sa výrazne zmenila nielen štruktúra poskytovateľov, ale aj kvalita poskytovaných sociálnych služieb, a to aj v nadväznosti na zavedené štandardy kvality, teda podmienky kvality, ktoré sú definované podrobne v zákone o sociálnych službách. Vstupom neverejných poskytovateľov do oblasti sociálnych služieb sa podľa hovorcu rezortu práce začala diferencovať aj výška platenej úhrady. „V závislosti od toho, či sú neverejní poskytovatelia podporení z verejných zdrojov alebo nie,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy