Tri zaujímavé grafy ako sa u nás za rok zmenilo daňové zaťaženie: Platíme viac než Česi aj Maďari

, PWC Foto: SITA

Celková daňová záťaž pre firmy a podnikateľov je na Slovensku 48,6 %. Krajina s najpriateľskejšou daňovou klímou v našom regióne je Chorvátsko, kde je celkové zaťaženie 18,8 %. Vyplýva to zo správy "Platenie daní 2015" vypracovanej účtovnou a poradenskou firmou PwC a Svetovou bankou.

Štúdia porovnáva daňové zaťaženie a daňové systémy 189 krajín. Vyplýva z nej, že celkové daňové zaťaženie v našom regióne patrí k najvyšším, je vyššie než celosvetový priemer. Slovensko si oproti minulému roku pohoršilo. Pri pohľade na vlaňajšie umiestnenie vidíme, že v roku 2013 bola celková sadzba 47,2 percenta.

Podľa aktuálnej štúdie je celková daňová sadzba na Slovensku 48,6 %. Predbehli nás Česi aj Maďari. Celkovo štátu odvádzame 20 rôznych daní, okrem korporátnej dane a dane z príjmu ešte ďalších osemnásť.

PwC a Svetová banka sa tiež pozreli na to, koľko času trávia podnikatelia, aby splnili daňové povinnosti. Slováci majú priemerné skóre 207 hodín ročne. To je asi len polovica času, koľko potrebujú Česi, ale asi raz toľko, ako vo Veľkej Británii.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy