Odpočítavanie pre staré reaktory: Kto a za koľko ich bezpečne zlikviduje?

, lidovky Foto: SITA;YT

Blíži sa čas, kedy tie najstaršie reaktory začnú dosluhovať a budú musieť byť demontované a bezpečne zlikvidované. To ale môže priniesť nemalé finančné problémy. Medzinárodná energetická agentúra varuje, že demontáž vyjde podľa odhadov odborníkov v najbližších 25 rokoch na 100 miliárd dolárov.

Problém je v tom, že aj keď prevádzkovatelia elektrární majú povinnosť na likvidáciu sporiť, zatiaľ nemá nikto naozajstnú skúsenosť s tým, aké náklady si taká masová likvidácia vlastne vyžiada. K dispozícii sú iba odhady, predpokladajúce, že demontáž reaktora a bezpečné uloženie rádioaktívnych materiálov by malo stáť približne tretinu sumy, ktorú si vyžiadala jeho výstavba. Aj za predpokladu, že tento odhad nebude prekročený, ide o obrovské sumy peňazí. "Len v nasledujúcich dvadsiatich piatich rokoch by muselo byť na svete investovaných do likvidácie reaktorov zhruba sto miliárd dolárov," povedal hlavný ekonóm IEA Fatih Birol. Zvlášť finančne náročný bude podľa neho riadený koniec najstarších elektrární v Európe. Krajiny ako Nemecko, Belgicko a Švajčiarsko musia údajne počítať s nákladmi 51 miliárd dolárov.

Birol odhaduje, že do roku 2040 bude musieť byť kvôli starobe odstavených z prevádzky celosvetovo zhruba 200 zo súčasných 434 atómových reaktorov. "A na to nie sme dostatočne pripravení," varuje. Nejde ale len o náklady na likvidáciu. Birol upozorňuje, že do roku 2040 sa tiež zdvojnásobí množstvo jadrového odpadu na celkových 750 tisíc ton. "Pritom od stavby prvých reaktorov niekedy pred 60 rokmi dodnes nie je v prevádzke ani jedno konečné úložisko na tento odpad," uviedol Birol.

Najdlhšie slúžiacim jadrovým blokom na svete je dnes prvý blok švajčiarskej jadrovej elektrárne Beznau. Tlakovodný reaktor s výkonom 380 megawattov spustili do prevádzky v roku 1969, identický blok 2 potom o tri roky neskôr. Najstaršou jadrovou elektrárňou v prevádzke sa Beznau stala vo februári 2012, keď skončili prevádzku britskej jadrovej elektrárne Oldbury (1967-2012). Elektráreň Beznau pokrýva desatinu spotreby elektriny vo Švajčiarsku. Zároveň dodáva teplo do 18 tisíc domácností. Prevádzkovateľ predpokladá ukončenie prevádzky po roku 2020, kedy oba reaktory budú mať viac než pol storočia.

Napriek očakávaným problémom s likvidáciou jadrových elektrární ale Medzinárodná energetická agentúra považuje rozvoj jadrovej energetiky za cestu dobrým smerom. Bez jadra sa údajne svet nezaobíde. A to najmä kvôli rastúcej spotrebe elektriny v rozvojových krajinách. Preto by mal celkový výkon jadrových elektrární stúpnuť do 25 rokov o 60 percent, nové reaktory sa stavajú predovšetkým v Číne.

Aj keď masová likvidácia najstarších jadrových zariadení by mala ešte len nastať, niektoré už postupne miznú. Celosvetovo sa v procese likvidácie nachádza približne 100 energetických jadrových reaktorov a 200 výskumných. Z toho v 50 prípadoch ide o reaktory na európskom kontinente. A ako sa reaktor vlastne likviduje? Tento zdĺhavý proces trvá okolo 15 rokov. Začína sa likvidáciou použitého jadrového paliva, ktoré sa ešte pár rokov po skončení prevádzky necháva priamo v elektrárni. Potom sa odvezie na prepracovanie. Nasleduje likvidácia takzvaného jadrového ostrova, kde sa nachádza reaktor a primárny okruh. Väčšina zariadení primárneho okruhu je zasiahnutá radiáciou, takže ich demontáž a likvidácia vyžadujú osobitný režim. Potom prichádza na rad sekundárny okruh a jeho väčšie časti, napríklad turbíny. Až na záver sa búrajú budovy, sklady a garáže.

Súvisiace články

Aktuálne správy