Wall Street: Ako banky zneužívali svoje postavenie na komoditnom trhu

, bloomberg Foto: SITA

Najväčšie banky na Wallstreet zneužívali vlastníctvo skladov, tankerov a ďalších technológií všeobecne majetku týkajúceho sa obchodovania s komoditami na to, aby získali neférové obchodné výhody a dominovali tak komoditným trhom. Tvrdí to správa z dvojročného vyšetrovania amerického senátu.

V správe sa uvádza, že v bankách Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley a JP Morgan Chase & Co. sa doslova rozplynuli bariéry medzi bankovou sekciou a komerčnými aktivitami. Doplatili na to nielen klienti, ale aj finančné trhy ako celok.

Vlastníctvo niektorých majetkov umožňovalo bankám získať neverejné informácie, ktoré mohli zapríčiniť pohyby cien komodít. Vďaka tomu mali spomínané subjekty výhodu na trhu.

"My jednoducho nemôžeme dovoliť veľkým a silným bankám, aby mali tú možnosť ovplyvniť cenu komodít, ktoré sú tak podstatné pre našu celú ekonomiku." Dodal, že jeho vyšetrovanie odhalilo, že operácie bánk ich dostávali do situácií s takmer katastrofickými rizikami.

Tieto pochybenia a zistenia viedli k tomu, že FED zvažuje ešte väčší utiahnutie regulačných opatrení okolo komoditného trhu tak, aby donútil firmy okolo Wall Street vytlačiť podobné aktíva z ich súvah.

Informácie obsahujú aj detaily o Deutsche Bank AG a ďalších klientoch, ktorí vstupovali do kontroverzných transakcií s hliníkom s Goldman Sachs. Tiež informácie o výsluchoch bývalých zamestnancov newyorských bánk, či banky mali adekvátnu ochranu kurzotvorných informácií tak, aby sa nedostali do rúk obchodníkov firmy.

Štyristostranový dokument sa tiež odvoláva na štúdiu z roku 2012 od FEDu, kde bolo zistené, že banky mali nedostatok kapitálu alebo poistenie pre svoje komoditné divízie vo výške až 15 mld. USD. To znamená, že ak by každá z bánk zažila katastrofu podobnú, akú postihla spoločnosť BP v roku 2010 v perzskom zálive, tak by banky nemali dostatok prostriedkov na pokrytie strát, uvádza sa v materiáli.

Vyšetrovanie pokrýva aj širokú škálu investícií v komoditnom sektore v uplynulých niekoľkých rokoch vrátane vlastníctva uhoľnej bane v Kolumbii Goldman Sachs, plynových a ropných prepravných kapacít Morgan Stanley, alebo hlboké zapojenie JP Morgan do obchodov s kovmi a elektrinou.

Asi najpálčivejším príkladom bol nákup spoločnosti Metro International Trade Services LLC bankou Goldman Sachs v roku 2010. To umožnilo banke mať doslova prst na tepe obchodovania s hliníkom. Banka, prostredníctvom zamestnanca v predstavenstve Metro, urobila kroky, ktoré viedli k vyšším cenám hliníka a na tom banka profitovala.

Vyšetrovanie senátora Levina prikladá pod kotol regulátora, aby zvážil zmenu pravidiel pre obchodovanie. Aby jasne vymedzil, na koľko môžu banky participovať v obchodovaní s reálnymi komoditami.

Súvisiace články

Aktuálne správy