Hudobné nástroje lákajú svetových investorov, sú stabilnejšie než výtvarné umenie

, E15 Foto: SITA

Zabudnite na zlato, starožitné automobily alebo výtvarné umenie ako doplnok investičného portfólia. Finančníci v poslednej dobe odporúčajú investovať do hudobných nástrojov. Napríklad vzácne husle sa už od 50. rokov každoročne zhodnocujú o osem až dvanásť percent, tvrdia znalci.

V západnej Európe a ďalších vyspelých krajinách to nie je nič neobvyklé, zaistení ľudia tam už dlhé roky vlastnia kvalitné hudobné nástroje. Sú si totiž vedomí, že v takomto inštrumente majú dobre uložené peniaze. Hudobné nástroje sľubujú investorom slušný výnos, ktorý môže fungovať okrem iného ako ochrana pred infláciou, tvrdí Sean Carpenter, niekdajší finančný analytik a súčasný šéf spoločnosti Carpenter Fine Violins v New Yorku. Podľa jeho slov sú hudobné nástroje navyše imúnne voči výkyvom na trhu. Rozhodne sú vraj stabilnejšie ako výtvarné umenie, ktoré prechádza cyklami, dodáva Carpenter.

Pochopiteľne záleží na druhu nástroja. Zatiaľ čo napríklad gitary zvukovo amortizujú po niekoľkých dekádach a ich cena tak kolíše, stávkou na istotu sú husle. Ide o najrozšírenejší a najpopulárnejší investičný prvok v tomto odbore spolu s kvalitnými sláčikmi, violončelom a prípadne kontrabasom.

Medzi najviac cenené nástroje patria husle vyrobené na prelome 17. a 18. storočia v dielňach talianskych majstrov. „Ich cena každý rok stúpne v priemere o jedenásť percent,“ upozorňuje londýnsky predajcu špičkových nástrojov Florian Leonhard. Výnimkou však nie je zhodnotenie ani o dvadsať percent, pripomenul David Carpenter, finančný riaditeľ spoločnosti Carpenter Fine Violins.

Ak chce investor staviť práve na husle, bude si musieť pripraviť väčšie množstvo peňazí. "Pre investíciu je potrebných minimálne 100 až 150 tisíc dolárov. Horný limit sa pohybuje rádovo v miliónoch dolárov," poznamenáva Lauren Carpenterová z Carpenter Fine Violins.

Trendom sa v poslednej dobe stáva taký druh investovania, kedy niekoľko investorov spojí svoje sily a vložia peniaze spoločne prostredníctvom firiem či fondov pohybujúcich sa na tomto trhu.

Investovania do hudobných nástrojov nie je novinka posledných rokov. Prvé zmienky sa objavujú už v 18. storočí v Taliansku. Vtedajší šľachtici totiž nepodporili tamojších výrobcov sláčikových nástrojov (predovšetkým Antonia Stradivariho) len tak pre dobrý pocit, ale aj preto, že cítili zaujímavú investíciu. Čas im dal za pravdu. Husle Cremonských majstrov (Stradivari, Amati či Guarneri) sa dnes predávajú za milióny.

Najdrahším hudobným nástrojom sa tento rok mohla stať Stradivariho viola z roku 1719, ktorú ponúkol aukčný dom Sotheby's. Pre vysokú cenu sa žiadny záujemca nenašiel. Rekord tak stále drží Stradivariho husle Lady Blunt z roku 1721, ktoré sa v roku 2011 predali za takmer 16 miliónov dolárov.

Kým v Európe už dávno objavili investičnú hodnotu hudobných nástrojov, v portfóliách slovenských investorov majú stále pozíciu výstrednosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy