Voľby do Kongresu USA: Čo tento presun moci znamená?

, Fidelity Worldwide Investment

Voľby v USA podľa očakávania vyhrali republikáni. Strana získala nadpolovičnú väčšinu v senáte a posilnila svoje pozície v snemovni reprezentantov. Republikáni tak prvýkrát od roku 2006 držia väčšinu v kongrese. Republikáni tiež uspeli v kľúčových guvernérskych voľbách.

Víťazstvo republikánskej strany bude znamenať zásadné obmedzenie exekutívy vrátane hospodárskej politiky prezidenta, napr. v otázke daní či zahraničného obchodu. Republikáni teraz môžu presadiť legislatívu, ktorá bude vyžadovať jednoduchú 50 % väčšinu napr. pri schvaľovaní rozpočtu, nemôžu však prelomiť prezidentovo veto, na to sú potrebné viac ako 2/3  oboch snemovní.

Aké budú ekonomické dôsledky?
Zdravotníctvo
Ak bude naďalej viaznuť schvaľovanie zákona o dostupnej starostlivosti (zrušenie celého návrhu zákona bude prezident pravdepodobne vetovať) budú z toho profitovať nemocnice a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Ak obe strany dospejú ku kompromisu, potom pravdepodobne dôjde k zmene poplatkov v tomto odvetví, grantov a v ponuke produktov, čo znamená, že z toho budú profitovať výrobcovia zdravotníckych zariadení a tzv. riadená starostlivosť.

Obrana
Napočudovanie, po voľbách do Kongresu sa neprejavuje žiadna tendencia zvýšenia výdavkov na obranu. V súčasnosti sa tak v tábore republikánov, ako aj demokratov prejavujú zmiešané názory.

Energetika
Republikáni sľúbili, že presadia schválenie výstavby ropovodu Keystone a zrušenie zákonov
o vývoze ropy. V prípade navrhovaného ázijsko-tichomorského obchodného paktu bude určite profitovať energetický a chemický priemysel.

Predstavuje tento výsledok posun v americkej voličskej základni?
Povolebné prieskumy CNN naznačujú nespokojnosť s prezidentom Obamom. Len 30% voličov je spokojných. 65% sa domnieva, že USA idú „nesprávnym smerom“. 7 z 10 voličov povedalo, že najväčšie obavy majú o stav ekonomiky.

Komentáre investičných poradcov
"Svetová ekonomika sa vyvíja dvomi rôznymi rýchlosťami, pričom USA sú v oveľa lepšej kondícii ako ostatné  ekonomiky. USA si zachovávajú silný rast a pokles cien benzínu len posilní kúpyschopnosť spotrebiteľov. Vo vzťahu k USA máme od roku 2011 overweight pozíciu v prostredí prorastovej politiky a pozitívnych štrukturálnych zmien. Stabilný rast znamená, že pomer ziskových revízií je lepší ako v iných regiónoch."
Trevor Greetham, Vedúci pre taktické umiestňovanie aktív

„V posledných voľbách do kongresu republikáni posilnili svoju pozíciu v senáte USA a dosiahli ešte výraznejšiu väčšinu v Snemovni reprezentantov. Ich väčšinová pozícia v oboch parlamentných komorách  má pozitívny vplyv na americké akcie. Program republikánskej strany, ktorý podporuje podnikateľskú sféru, by mal pomôcť preorientovať pozornosť iným smerom a presadiť zásadné zmeny v legislatíve v mnohých oblastiach. Vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby v roku 2016 sa obidve politické strany budú snažiť prezentovať svoju schopnosť vzájomne spolupracovať. Z hľadiska jednotlivých odvetví môže mať tento vývoj pozitívny vplyv na zdravotníctvo a na spoločnosti pôsobiace v oblasti informačných tech nológií, pretože priaznivejšie daňové podmienky by mohli viesť k repatriácii značného objemu peňažných prostriedkov týchto spoločností. Niektoré odvetvia, napríklad  energetika, by okrem toho mohli profitovať z oveľa priaznivejšieho regulačného prostredia. Z hľadiska riadenia portfólia sa aj naďalej zameriavam na „bottom-up“ prístup pri výbere akcií. Zameriavam sa predovšetkým na podniky, ktoré majú zdravú súvahu a flexibilné obchodné modely a preto ponúkajú ochranu pri poklese.”
Angel Agudo, Manažér portfólia – americké akcie

„Stále zastávam názor, že päť rokov pretrvávajúci „býčí“ trend na americkom akciovom trhu bude aj naďalej pokračovať. K tomuto záveru ma vedie hlavne skutočnosť, že americká ekonomika stále expanduje zdravým tempom s len veľmi malými náznakmi inflačných tlakov. V tomto kontexte som presvedčený, že súčasnú vysokú úroveň ziskových marží, ktorú dosahujú americké podniky, je možné udržať do budúcnosti, čomu budú napomáhať štrukturálne faktory, ako napríklad oslabenie trhu práce a zdokonaľovanie technológií.
Okrem toho si myslím, že prebytok globálnych úspor podnecuje dopyt po atraktívnych aktívach, ktoré sú zdrojom príjmov, napríklad amerických akcií, a  predpokladám, že americký dolár by mal ďalej posilňovať v dôsledku rozdielov v globálnej menovej politike.”

Dominic Rossi, Globálny investičný riaditeľ pre investície do akcií
 

Súvisiace články

Aktuálne správy