Nezamestnanosť v SR by mala klesať aj v poslednom štvrťroku tohto roka

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesala aj v októbri tohto roka. Vývoj v evidencii uchádzačov o zamestnanie je tak naďalej pomerne priaznivý. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).
„Od pokrízového maxima klesol počet uchádzačov o zamestnanie už približne o 45.000 osôb. Napriek tomu na dosiahnutie predkrízových miním by bolo potrebné znížiť toto číslo ešte o ďalších približne 158.000 osôb,“ uviedli odborníci centrálnej banky.
Naďalej sa na stabilných úrovniach udržuje odtok ľudí z evidencie úradov práce, ktorý je vyšší v porovnaní s prítokom. „Vývoj voľných pracovných miest je na prvý pohľad výrazne pozitívny. Čiastočne však za týmto nárastom môže byť aj zvýšené využívanie služieb úradov práce zamestnávateľmi oproti iným formám hľadania zamestnancov. To by naznačovalo, že z hľadiska celej ekonomiky počet pracovných miest nerastie až tak výrazne,“ konštatovali analytici.
Aktuálne štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR ukázali, že oficiálna miera evidovanej nezamestnanosti v SR v októbri 2014 dosiahla 12,35 %. „Napriek geopolitickým rizikám pravdepodobne trh práce na Slovensku v poslednom štvrťroku bude pokračovať v kladnej tvorbe pracovných miest a znižovaní miery nezamestnanosti,“ predpokladajú analytici NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy