A tento poznáte? Ako Buffetovu kariéru odštartovali cigary

, businessinsider Foto: SITA

Veľa sa toho už popísalo o Veštcovi z Omahy, ale životný príbeh Warrena Buffetta stále má čo povedať súčasným investorom. A nielen im. Kto by sa nechcel poučiť z toho, ako sa stať druhým najbohatším mužom Ameriky?

Keď každé z jeho troch detí dosiahlo vek desať rokov, rozhodol sa Howard Buffett vziať ich na výlet z Omahy na východné pobrežie. Prostredný potomok tento vek dosiahol v roku 1940. Bol to bláznivý chlapec menom Warren. Otec ho vzal do New Yorku. S ohľadom na svoju posadnutosť si chlapec Warren vybral tri miesta, ktoré chcel navštíviť. Boli to Scott Stamp and Coin Company, The Lionel Train Company a The New York Stock Exchange. Práve posledná zastávka na burze mu pomohla k ceste, stať sa jedným z najmocnejších ľudí sveta.  

A čo sa vtedy vlastne prihodilo?

Potom, čo Warren vstúpil na poschodie, kde videl mužov v krikľavých bundách ako cez seba pokrikujú a prudko gestikulujú, dostal pozvanie na obed od istého At Mola, Holanďana, člena burzy. "Bol to veľmi pôsobivo vyzerajúci muž," cituje jeho slová Alice Schroederová v knižke nazvanej "Snehová guľa: Warren Buffett a obchodný život."

To zlomové však prišlo až po tom čo dojedli. "Po obede, k nám podišiel chlap s podnosom, na ktorom mal rôzne druhy tabakových listov," spomína si Buffett. "Pán Mol si vybral zopár z nich a ten chlapík mu ušúľal cigaru. V tom okamihu mi svitlo. Nič nemôže byť lepšie než toto. Cigara vyrobená na zákazku."

Bolo to pre mladého Warrena šokujúce zistenie. Zatiaľ čo zvyšok krajiny sa utápal v bahne Veľkej hospodárskej krízy, burza New York Stock Exchange v tom čase mohla zamestnávať niekoho, kto ručne šúľal cigary. Nemuseli byť práve najdrahšie, ale dokázali obchodníkov urobiť šťastnými.

Je zrejmé, že burza predstavovala vodopád hotovosti a Buffett sa snažil nájsť spôsob, ako si z neho uliať. "Vízia jeho budúcnosti bola zasiata," píše sa v knihe. Buffett vedel, ako si zariadi život. Musí byť v blízkosti peňazí. "To by mi pomohlo byť nezávislý," povedal Buffett. Ak by mal svoje vlastné peniaze, a veľa, mohol by sa vydať na vlastnú päsť. "Mohol by som si robiť so svojím životom to, čo som chcel," pokračoval, "a najviac som chcel pracovať sám pre seba. Nechcel som, aby ostatní ľudia riadili môj život. Myšlienka, že by som robil každý deň to, čo som chcel, bola pre mňa veľmi dôležitá."

Takže sa Buffett zameral na úlohu zabezpečiť si potrebný kapitál. Netrvalo to dlho, kým dovŕšil 16 rokov, čo bolo len o šesť rokov po príbehu s cigarou, už mal zarobených 53 000 dolárov. Jeden z najväčších svetových boháčov začala rásť. Aj vďaka pamätnej cigare.

Súvisiace články

Aktuálne správy