Koncentrácia bohatstva: Najväčšie riziko, ktorému musia boháči čeliť

, Wealth-X;UBS;roklen24 Foto: SITA

Počet majetných ľudí, ktorých bohatstvo dosahuje 30 a viac miliónov dolárov, stále pribúda. Tento rok dosiahol nový rekord. Uvádza to čerstvý celosvetový prieskum, ktorého výsledky však zároveň poukazujú na nedostatočnú diverzifikáciu bohatstva tých najbohatších. Tým pádom ich majetok nie je chránený pred prípadnými šokmi, ktorým môže byť finančný systém vystavený.

Podľa správy Wealth-X a UBS World Ultra Wealth, pribudlo za rok k tohtoročnému júnu celkovo 12 040 nových "ultra-bohatých" jedincov. Je to šesťpercentný nárast oproti minulému roku, kedy celosvetový počet týchto boháčov dosiahol doterajšie maximum 211 275 osôb. Skupina najbohatších aktuálne disponuje takmer dvakrát väčším majetkom, než dosahuje najväčšia ekonomika sveta. Pre spresnenie, hrubý domáci produkt Spojených štátov ročne dosahuje takmer 17 biliónov dolárov.

Investičný riaditeľ UBS Wealth Management, Simon Smiles avšak varoval pred faktormi ohrozujúcimi skupinu bohatých. "Táto správa konštatuje, že jedinci v skupine UHNW (ultra high net worth) držia takmer 25 percent, čo je extrémne vysoký podiel, svojho čistého imania v hotovosti." Zo strachu z inflácie držia navyše štátne dlhopisy Nemecka a USA. To však podľa Smilesa už nie je príliš bezpečná stratégia a výhľad výnosu týchto dlhodobých aktív je vysoko "negatívne asymetrický".

Koncentrácia bohatstva je tak možno najväčšie riziko, ktorému musia majetní čeliť. Podľa poslednej správy sa väčšina milionárov vypracovala sama a angažuje sa vo vlastnom podnikaní, kde majú viac ako dve tretiny majetku. Hodnota týchto súkromných spoločností predstavuje takmer dvojnásobné množstvo, než ktoré držia v akciách vo verejne obchodovaných spoločnostiach.

Táto "neprimeranosť" tak podľa Smilesa vystavuje bohatých "exogénnym šokom," akými môžu byť technologické zmeny, nové predpisy alebo dramatické zmeny vo svete geopolitiky. Nová správa tiež predpovedá, že svetová populácia UHNW jedincov dosiahne v nasledujúcich piatich rokoch 250 000 osôb, čo predstavuje 18 percentný nárast oproti tohtoročným údajom.

V prieskume aj naďalej dominujú Severná Amerika a Európa. Spojené štáty majú v tomto rebríčku stále najväčšie zastúpenie s celkovým počtom 69 560 osôb. Najrýchlejší rast bohatých v nasledujúcich niekoľkých rokoch je očakávaný predovšetkým v Ázii.

Súvisiace články

Aktuálne správy