Legislatívne zmeny prinesú budúci rok o 146 mil.eur menej z daní a odvodov

Štát v budúcom roku očakáva, že na daniach a odvodoch vyberie menej o 146,1 milióna eur. Vyplýva to z aktualizovanej daňovej prognózy, ktorú dnes zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR. Odhad daňových a odvodových príjmov na tento rok zostáva nezmenený.
Dôvodom aktualizácie prognózy boli legislatívne zmeny, ku ktorým došlo od septembra, kedy sa predpoveď naposledy menila. Ide o zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP), novelu zákona o dani z príjmov a o dani z motorových vozidiel.
Zavedenie OOP podľa rezortu financií zníži výnos zdravotných odvodov od ekonomicky aktívnych osôb v budúcom roku o 165,8 milióna eur. Zároveň však bude mať mierne pozitívny vplyv na výnos dane z príjmov fyzických aj právnických osôb a zrážkovej dane. „Celkový vplyv na daňové a odvodové príjmy v roku 2015 sa odhaduje na 148,4 milióna eur, s miernym poklesom v ďalších rokoch,“ avizuje ministerstvo.
V rámci novely zákona o dani z príjmov došlo v porovnaní so septembrovým odhadom k rozšíreniu subjektov, pre ktoré neplatia pravidlá nízkej kapitalizácie. Výnimky sa rozšírili o lízingové spoločnosti, ďalšie finančné inštitúcie a realitné spoločnosti. Rozšírenie výnimiek spôsobí podľa MF v nasledujúcich rokoch nižší výnos o približne 10 miliónov eur.
V prípade dane z motorových vozidiel sa posúva účinnosť zmien z 1. decembra 2014 na 1. januára 2015. Podľa pôvodného návrhu by decembrový výnos dane bol príjmom štátneho rozpočtu, čo však nebolo zohľadnené v septembrovom odhade. Presunom účinnosti zákona bude aj decembrový výnos príjmom VÚC. Zmeny prinesú do rozpočtu v roku 2015 dodatočný výnos v sume 11,6 milióna eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy