Spotrebiteľské ceny v USA v októbri stagnovali

Spotrebiteľské ceny v USA v októbri stagnovali po miernom raste v predchádzajúcich mesiacoch. Dôvodom je pokles cien benzínu, ktorý umožnil udržať infláciu na uzde. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Z najnovších údajov amerického ministerstva práce vyplýva, že index spotrebiteľských cien sa v októbri oproti septembru nezmenil. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že klesne medzimesačne o 0,1 % po septembrovom miernom raste o 0,1 %.
Jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, sa v októbri zvýšil o 0,2 % v porovnaní so septembrom, keď stúpol o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch v októbri vzrástli o 1,7 % rovnako ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Medziročné tempo rastu jadrovej inflácie sa v októbri mierne zrýchlilo na 1,8 % zo septembrových 1,7 %.
Inflácia sa tak opäť udržala pod 2-% cieľovou hranicou americkej centrálnej banky Fed, čo jej poskytuje dostatočný priestor na to, aby mohla ponechať úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni blízko nule a podporiť tak ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy