Poradca súdu EÚ odmieta sťažnosť Londýna: Obmedzenie odmien bankárov platí aj pre vás

, ČTK Foto: SITA

Súdny dvor Európskej únie by mal potvrdiť platnosť pravidiel pre odmeny bankárom, ktoré únia obmedzila výškou ich základných platov. Vyhlásil to vo štvrtok oficiálny právny poradca súdu EÚ Niilo Jääskinen ohľadom sťažnosti Veľkej Británie na túto novú prax. Jeho odporúčanie nie je pre súd záväzné, ale spravidla sa ním súd EÚ riadi.

Limit odmien je najprísnejším obmedzením platov finančníkov na svete a vychádza v ústrety rozhorčeniu politikov a verejnosti nad praktikami finančného sektora od finančnej krízy roku 2008. Ohraničenie prémií je platné automaticky, ale akcionári bánk môžu odmeny zvýšiť až na dvojnásobok základného platu.

Pravidlá boli výsledkom kompromisu členských krajín EÚ. Nesúhlasila s nimi predovšetkým Veľká Británia, v ktorej hrá bankový sektor významnú ekonomickú úlohu. Platí od tohto roka pre všetky banky pôsobiace v EÚ, nech majú ústredie kdekoľvek, rovnako ako pre pobočky európskych bánk v zahraničí.

Británia zostala osamotená v boji za zrušenie týchto pravidiel. Únijné opatrenie by podľa niektorých britských predstaviteľov mohlo ohroziť postavenie britskej metropoly ako finančného centra. Tiež argumentujú tým, že odmeňovanie patrí do sociálnej politiky, a je teda v kompetencii jednotlivých štátov, nie EÚ.

Limit pre bonusy bankárov je oprávnený a neobmedzuje celkovú výšku platu, povedal súdu EÚ jeho fínsky právnik vo funkcii generálneho advokáta. Odmietol všetky britské argumenty a navrhol sťažnosť Londýna zamietnuť. Nie je jasné, kedy sa tým bude zaoberať súd.

Súvisiace články

Aktuálne správy