MZ špecifikuje v zákone, aké protidrogové aktivity podporí

Rezort zdravotníctva poskytoval dotácie na protidrogové aktivita aj doposiaľ, odvolával sa pritom na iné ustanovenie zákona.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) dopĺňa do legislatívy pravidlá, podľa ktorých bude poskytovať dotácie na podporu protidrogových aktivít. V súčasnosti platný zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MZ totiž nedefinuje túto oblasť. Rezort špecifikuje, aké protidrogové aktivity bude podporovať, a v akej výške. Návrh novely zákona vo štvrtok odobrila vláda. Rezort poskytoval dotácie na protidrogové aktivity aj doteraz, odvolával sa však pritom na iné ustanovenie zákona. V rokoch 2013 a 2014 rozdal viac ako jeden milión eur.

Podľa návrhu sa podporovať budú napríklad nákupy materiálneho a technického vybavenia, vzdelávacie aktivity, prevencia drogovej závislosti, liečba drogovo závislých osôb alebo ich resocializácia, ďalej monitoring drogovej situácie, či stavebné úpravy zariadení určených na liečbu drogovo závislých ľudí. Financie bude MZ poskytovať najviac do výšky 95 percent nákladov na projekt, zvyšných 5 percent bude musieť zabezpečiť žiadateľ.

Okrem dotácií na protidrogové aktivity MZ v návrhu upravuje aj podmienky poskytovanie dotácií na iné účely, aby sa zabezpečila väčšia transparentnosť čerpania dotácie. Žiadatelia si budú musieť zriadiť osobitný účet v banke. „V prípade poukázania dotácie na bežný účet, na ktorom sú vedené aj finančné prostriedky z iných zdrojov, nie je možné metódami kontrolnej činnosti preukázať, či vznikli, resp. nevznikli výnosy v súvislosti s uložením dotácie, resp. či kontrolovaný subjekt dodržal, alebo nedodržal povinnosť prijímateľa určenú v zmluve o poskytnutí dotácie,“ uvádza MZ v správe.

Rezort zároveň ustanovuje, že orgánom, ktorý bude vyhodnocovať žiadosti v oblasti vedy a vývoja bude Vedecká rada ministerstva. Agenda protidrogovej politiky prešla z Úradu vlády SR na ministerstvo zdravotníctva v roku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy