Prebytok bežného účtu Grécka v septembri stúpol

Septembrový prebytok bežného účtu platobnej bilancie krajiny vzrástol na sumu 1,622 mld. eur z úrovne 970 mil. eur, na ktorej bol v rovnakom mesiaci vlaňajška

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka sa v septembri medziročne zvýšil, čomu pomohli vyššie príjmy z turizmu. Podľa údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila centrálna banka, bol septembrový prebytok bežného účtu v sume 1,622 mld. eur. V rovnakom mesiaci minulého roka bol prebytok vo výške 970 mil. eur. Príjmy Grécka z turizmu v septembri stúpli na 2,28 mld. eur z úrovne 2,06 mld. eur, na ktorej boli v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Za celý minulý rok Grécko vykázalo prebytok bežného účtu platobnej bilancie v objeme 1,24 mld. eur, čo sa rovná približne 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Očakáva sa, že za celý tento rok Grécko opäť dosiahne prebytok bežného účtu, keďže dovoz krajiny sa zmenšuje a príjmy z turizmu rastú.

Grécka ekonomika sa dostala z recesie v prvom štvrťroku tohto roka. Podľa sezónne upravených údajov hospodárstvo krajiny v prvom kvartáli 2014 posilnilo o 0,8 %. V druhom štvrťroku sa grécky hrubý domáci produkt (HDP) zväčšil o 0,3 % a v období júla až septembra ekonomika krajiny vzrástla o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy