Raiffeisen Bank International sa v 3. kvartáli prepadla do straty

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI), ktorá je druhým najväčším poskytovateľom úverov vo východnej Európe, sa v 3. kvartáli prepadla do straty. Dôvodom sú kríza a boje na Ukrajine, ako aj nová banková legislatíva v Maďarsku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
RBI vykázala za tri mesiace do konca septembra 2014 čistú stratu 119 miliónov eur. Vlani v rovnakom období pritom ešte dosiahla zisk 134 miliónov eur. Analytici však banke predpovedali ešte horší výsledok, a to stratu 137 miliónov eur v 3. kvartáli tohto roka.
Raiffeisen už v septembri, keď zvýšila odhad rezerv na zlé úvery na 1,6 miliardy eur, upozornila, že za celý tento rok pravdepodobne vykáže stratu.
„Výsledkom krízy na východe Ukrajiny je výrazné zvýšenie nákladov na zlé úvery a aj nepriateľská banková legislatíva v Maďarsku viedla k rastu nákladov,” uviedol generálny riaditeľ bankovej skupiny Karl Sevelda vo vyhlásení.
Z hospodárskych výsledkov RBI ďalej vyplýva, že jej strata na Ukrajine, kde je najväčšou zahraničnou bankou, sa v 3. štvrťroku prehĺbila na 105 miliónov eur z 10 miliónov eur v 2. kvartáli tohto roka. V uvedenom výsledku je započítaných aj 460 miliónov eur, ktoré vyčlenila na potenciálne straty z úverov na Ukrajine.
Zisk ruskej divízie RBI pred zdanením sa v sledovanom období znížil na 100 miliónov eur zo 127 miliónov eur v 3. štvrťroku 2013. Aj v tomto prípade je dôvodom nárast rezerv na zlé úvery, ale i strata ruskej obchodnej divízie po oslabení rubľa.
Zisk celej bankovej skupiny RBI pred zdanením za tri mesiace do konca septembra 2014 klesol medziročne o 27,9 % na 502 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy