Rast súkromnej aktivity v eurozóne sa spomalil

Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, v novembri klesol na 51,4 bodu

Rast aktivity súkromného sektora eurozóny je v novembri slabší, ako sa očakávalo. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila vo štvrtok. Predbežný zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, v novembri klesol na 51,4 bodu. PMI odvetvia služieb, ktoré ekonomike eurozóny dominuje, oslabil na 51,3 bodu. PMI priemyselného sektora klesol na 50,4 bodu. Indexy sa však udržali nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma agentúry Markit, novembrová predbežná hodnota indexov nákupných manažérov signalizuje rast hospodárstva eurozóny v štvrtom kvartáli na úrovni 0,1 až 0,2 %. Z minulotýždňového prieskumu agentúry Reuters vyplynulo, že ekonómovia očakávajú hospodársky rast eurozóny v štvrtom kvartáli na úrovni 0,2 %. Z indikátorov naznačujúcich budúci vývoj vyplýva, že situácia sa pravdepodobne skoro nezlepší. Zložený index nových objednávok klesol na úroveň 49,9 bodu. Prvýkrát od júla 2013 sa tak dostal pod hranicu 50 bodov.

V snahe o zabránenie deflácii v eurozóne Európska centrálna banka (ECB) pumpuje peniaze do bankového systému prostredníctvom nákupov krytých dlhopisov a ponukou dlhodobých úverov. Inflácia v Európskej menovej únii bola v októbri iba vo výške 0,4 %. Nachádzala sa tak výrazne pod želanou úrovňou 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy