Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v novembri spomalil

Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v novembri nečakane spomalil a dosiahol najnižšiu úroveň za 16 mesiacov. To signalizuje, že ekonomika regiónu, ktorý platí eurom, viac-menej stagnuje. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit, výsledky ktorého dnes zverejnili agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby (Purchasing Managers Index, PMI) v eurozóne, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2014 klesol na 51,4 bodu z októbrových 52,1 bodu a dosiahol najnižšiu úroveň od júla 2013. Ekonómovia pritom naopak odhadovali, že kombinovaný PMI tento mesiac mierne vzrastie na 52,4 bodu.
Na druhej strane, hodnota PMI sa udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.
Prieskum Markit zároveň odhalil, že PMI výrobného sektora eurozóny sa tento mesiac znížil na 50,4 bodu z 50,6 bodu v októbri, zatiaľ čo analytici predpovedali, že mierne stúpne na 50,8 bodu.
Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma Markit, sú tieto výsledky veľkým sklamaním pre Európsku centrálnu banku (ECB). Signalizujú totiž, že hospodárstvo bloku takmer nerastie a pravdepodobnosť, že sa prepadne do recesie, sa zvyšuje.
Markit na základe novembrovej hodnoty kombinovaného PMI odhaduje, že výkon ekonomiky eurozóny sa v súčasnom 4. štvrťroku zvýši o 0,1 alebo 0,2 %. Stúpa tak tlak na ECB, aby podnikla ďalšie kroky na podporu hospodárskeho rastu.
Aj rýchly odhad novembrového PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sklamal analytikov, keď klesol na 51,3 bodu z 52,3 bodu v októbri, čo je jeho najnižšia hodnota za 11 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy